Pogosto jo spregledamo: ta zelenjava je prava hranilna bomba, ima pa le 35 kalorij na porcijo

26. 7. 2025
Pogosto jo spregledamo: ta zelenjava je prava hranilna bomba, ima pa le 35 kalorij na porcijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Čeprav je ne uživamo tako pogosto, je ta zelenjava prava zakladnica za zdravje.

Blitva je pogosto spregledana, čeprav gre za izjemno hranljivo zelenjavo. Ta vsestranska rastlina, ki izvira z Mediterana, ni le okusna, temveč tudi prava zakladnica vitaminov, mineralov in koristnih rastlinskih spojin, ki lahko močno prispevajo k boljšemu zdravju.

Kaj je blitva?

Blitva, znana tudi kot mangold, spada v isto botanično družino kot rdeča pesa in špinača. Izvira z območja Sredozemlja, ime pa je dobila po švicarskem botaniku, ki jo je prvi znanstveno opisal. Cenjena je po vsem svetu zaradi svoje odpornosti, zmožnosti rasti na revnih tleh ter majhnih potreb po vodi in sončni svetlobi.

Njen okus je rahlo zemeljski in grenak, ko je surova, med kuhanjem pa postane nežnejši in rahlo sladkast, kar jo naredi zelo prilagodljivo za različne kulinarične uporabe.

Hranilna moč blitve

Kar naredi blitvo res posebno, je njena neverjetna hranilna vrednost. Ena skodelica kuhane blitve (približno 175 gramov) vsebuje le 35 kalorij, a pokrije kar:

Vozniku v Srbiji pot večkrat prekrižala nenavadna žival: kaj je ujel na kamero?
  • 477 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina K,
  • 60 % vitamina A,
  • 35 % vitamina C.

Poleg tega je odličen vir magnezija (36 % dnevnih potreb), vsebuje pa tudi baker, mangan, železo, vitamin E in kalij. S 4 grami vlaknin na skodelico prispeva tudi k boljši prebavi in spodbuja občutek sitosti.

Zaradi nizke energijske vrednosti in visoke hranilne gostote je blitva idealna izbira za vse, ki želijo jesti zdravo in uravnoteženo, ne da bi se morali odpovedati okusu ali sitosti.

Za zdravo srce in ožilje

Blitva je bogata s kalijem in magnezijem – dvema ključnima mineraloma za vzdrževanje normalnega krvnega tlaka. Pomagata sproščati žile in iz telesa odstranjujeta odvečni natrij, kar zmanjšuje obremenitev srca.

Vlaknine v blitvi pomagajo znižati raven holesterola. Vsebuje tudi nitrate, ki se v telesu pretvorijo v dušikov oksid – spojino, ki izboljšuje delovanje žil, zmanjšuje pritisk in preprečuje nastanek krvnih strdkov.

V eni od raziskav, ki je vključevala več kot 173.000 ljudi, se je izkazalo, da že ena porcija zelene listnate zelenjave na dan zmanjša tveganje za srčno-žilne bolezni za 11 %.

Pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja

Blitva je koristna tudi za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo zmanjšati tveganje zanjo. Vlaknine upočasnjujejo prebavo in absorpcijo sladkorjev, kar preprečuje nenadne skoke glukoze v krvi in pomaga ohranjati stabilen sladkor. Prav tako zmanjšujejo inzulinsko odpornost, kar je ključno za preprečevanje diabetesa tipa 2. Bogata je tudi z antioksidantom alfa-lipoično kislino (ALA), ki zmanjšuje inzulinsko odpornost in blaži zaplete pri sladkorni bolezni. 

Močne kosti in preprečevanje osteoporoze

Ena najizrazitejših prednosti blitve je visoka vsebnost vitamina K, ki je ključnega pomena za zdravje kosti in strjevanje krvi. Ena skodelica pokrije skoraj petkratnik priporočenega dnevnega vnosa tega vitamina. Vitamin K omogoča aktivacijo osteokalcina – beljakovine, ki skrbi za vgradnjo kalcija v kosti. Poleg tega blitva vsebuje še kalcij in magnezij, ki dodatno prispevata k moči kosti in preprečujeta osteoporozo.

Antioksidanti in zaščita pred rakom

Blitva je polna antioksidantov, ki ščitijo celice pred poškodbami in zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni. Vsebuje tudi flavonoide, kot sta kempferol in viteksin – kempferol ima protivnetne in potencialno protirakave učinke, saj spodbuja smrt rakavih celic.

Beta-karoten je povezan z manjšim tveganjem za pljučnega raka, medtem ko klorofil pomaga nevtralizirati škodljive snovi, ki nastajajo pri pečenju mesa na visokih temperaturah. Vlaknine v blitvi poleg podpore prebavi pomagajo tudi pri občutku sitosti, kar lahko zmanjša prenajedanje in pomaga pri vzdrževanju zdrave telesne teže.

Priprava in previdnost

Blitva je v kuhinji zelo uporabna. Lahko jo popražite z olivnim oljem in česnom, dodate juham, enolončnicam, jajcem, testeninam, uporabite kot nadev ali celo spečete kot zdrav čips. Mlade liste lahko jeste surove v solatah, starejše pa raje pokuhajte. Stebla so trša in potrebujejo nekaj več časa za pripravo kot listi.

Čeprav je zelo zdrava, pa ni za vsakogar. Ker vsebuje veliko vitamina K, morajo ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi (npr. varfarin), paziti na količino, ki jo zaužijejo. Blitva vsebuje tudi oksalate, ki lahko pri občutljivih ljudeh prispevajo k nastanku ledvičnih kamnov – tveganje zmanjšamo z zadostnim vnosom tekočine in kalcija. Alergije na blitvo so sicer redke, a možne.

Vir: bljesak.info

S tem trikom vam čufti nikoli več ne bodo razpadli: dodajte jim eno sestavino, ki jo že imate doma