Kako prepoznati zelje, ki je polno kemikalij? Uporabite ta preprost trik, ki ga takoj razkrije

24. 9. 2024
Deli
Kako prepoznati zelje, ki je polno kemikalij? Uporabite ta preprost trik, ki ga takoj razkrije (foto: Profimedia)
Profimedia

Pričela se je priprava ozimnice različne zelenjave, med katero spada tudi zelje, ki se lahko čez nekaj tednov skisa. 

Toda kako na tržnici ali v trgovini izbrati zelje, ki ni polno nevarnih kemikalij? Kljub temu, da je izbire raznolike zelenjave in sadja veliko, nakup ni vedno povsem preprost.

Ne spreglejte:

Nekatera zelenjava, med katero je tudi zelje, lahko vsebuje nitrate

Nekatera »zgodnja« zelenjava in sadje lahko vsebujeta večjo količino nitratov, ki so sicer kemične spojine, ki jih marsikateri pridelovalec dodaja sadju in zelenjavi, da čim prej dozori. Problematika nastane, ko ta kemikalija preide v živilo, saj lahko predstavlja nevarnost za zdravje.

Pri mladem zelju se nitrati največkrat nakopičijo v korenu in listih na površini, najmanj pa v sredini zeljne glave. Strokovnjaki zato svarijo, da nikoli ne uživajte korenine zelja. Prav tako v primeru, da kuhate sladko zelje, obvezno zavrzite zunanje liste, saj so po vsebnosti prav tako lahko polni nitratov.

Glave zelja v košari

Pričela se je priprava ozimnice različne zelenjave, med katero spada tudi zelje, ki se lahko čez nekaj tednov skisa.

Profimedia

Kakšna količina nitratov je zdravju nevarna?

Svetovna zdravstvena organizacija kot »varen« oziroma še sprejemljiv vnos, priporoča 5 mg nitratov na kilogram telesne teže na dan. To pomeni, da za posameznika s 60 kg telesne teže ne predstavlja večjega problema, če s hrano vnese 300 mg nitratov.

Slednje pomeni približno 400 g svežega zelja (ob predpostavki, da se odstrani koren in zeljni listi na površini, s čemer se zmanjša količina nitratov na gram zelja).

Pri izbiri zelja bodite pozorni na njegov videz in vonj

Za konec velja še omeniti, da ob izbiri zeljne glave namenite še pozornost na njegov videz in vonj. Zelje mora brez odstopanja, imeti vonj po zelju. Zunanji listi zelja morajo biti celi in nepoškodovani, značilne barve (bele, zelene ali škrlatne).

Prav tako zunanji zeljni listi ne smejo biti posušeni, pri belih in vijoličastih vrstah zelja pa se listi ne smejo svetiti. Strokovnjaki sicer še poudarjajo, da ni splošnega razloga za skrb, saj vsaka zeljna glava ni polna kemikalij. Nekaj previdnosti je potrebne le pri plodovih, ki so bila vzgojena z gnojili, ki pripomorejo k hitrejši in bujnejši rasti.   

Vir: n1info.hr

Trije mlečni izdelki so praktično strup za telo: rušijo črevesno floro in povzročajo debelost