Zeljni zavitek

26. 6. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Zeljni zavitek

Mlado zelje v tem zavitku preseneti s svojim polnim in sladkim okusom in tako je jed nekje na pol poti; kot če bi se naše domače zeljne krpice srečale s kitajskimi pomladnimi zvitki. Zeljni zavitek je sicer tipična panonska jed, ki nas nagradi s svojo izdatnostjo.

In prav neverjetno, da zelje ne potrebuje nobenih dodatkov in izboljšav ...

za 2 zavitka (za 4–6 ljudi)

• 1 kg mladega zelja (1 manjša glava)

• 120 g masla

• 1 zavitek vlečenega testa (6 listov)

• sol in poper

• oljčno olje

Priprava

Pečico segrejemo na 180 stopinj.

Zeljno glavo prerežemo, izrežemo kocen, liste pa grobo nasek­ljamo na kvadratke, velike približno 1 cm.

Nasekljano zelje stresemo na velik plitev pekač in ga enakomerno razporedimo. Pekač lahko prej obložimo s papirjem za peko, da se zelje ne prime. 80 g masla narežemo na kockice, ki jih razporedimo po vrhu zelja. Solimo in popramo ter potisnemo v pečico za dobrih 20 minut, da se zelje prične zapekati in pošteno zadiši. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi.

Preostalo maslo stopimo v plitvi kozici. Odstavimo in dolijemo dve žlici oljčnega olja.

Vzamemo prvi testeni list in ga temeljito, vendar tanko premažemo z mešanico masla in oljčnega olja. Čez položimo drugi testeni list, spet premažemo in čez položimo še tretji list. Po sredini testa zdaj v približno 7 cm širokem traku razporedimo polovico pečenega zelja. Z obeh strani testo zapognemo, da dobimo ploščat testeni paket. Po vrhu ga premažemo z masleno-oljno mešanico in položimo na pekač, kjer smo pekli zelje. Postopek ponovimo s preostalim testom in zeljem. Zavitek pečemo 25 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"