Mlado zelje v tem zavitku preseneti s svojim polnim in sladkim okusom in tako je jed nekje na pol poti; kot če bi se naše domače zeljne krpice srečale s kitajskimi pomladnimi zvitki. Zeljni zavitek je sicer tipična panonska jed, ki nas nagradi s svojo izdatnostjo.
In prav neverjetno, da zelje ne potrebuje nobenih dodatkov in izboljšav ...
za 2 zavitka (za 4–6 ljudi)
• 1 kg mladega zelja (1 manjša glava)
• 120 g masla
• 1 zavitek vlečenega testa (6 listov)
• sol in poper
• oljčno olje
Priprava
Pečico segrejemo na 180 stopinj.
Zeljno glavo prerežemo, izrežemo kocen, liste pa grobo nasekljamo na kvadratke, velike približno 1 cm.
Nasekljano zelje stresemo na velik plitev pekač in ga enakomerno razporedimo. Pekač lahko prej obložimo s papirjem za peko, da se zelje ne prime. 80 g masla narežemo na kockice, ki jih razporedimo po vrhu zelja. Solimo in popramo ter potisnemo v pečico za dobrih 20 minut, da se zelje prične zapekati in pošteno zadiši. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi.
Preostalo maslo stopimo v plitvi kozici. Odstavimo in dolijemo dve žlici oljčnega olja.
Vzamemo prvi testeni list in ga temeljito, vendar tanko premažemo z mešanico masla in oljčnega olja. Čez položimo drugi testeni list, spet premažemo in čez položimo še tretji list. Po sredini testa zdaj v približno 7 cm širokem traku razporedimo polovico pečenega zelja. Z obeh strani testo zapognemo, da dobimo ploščat testeni paket. Po vrhu ga premažemo z masleno-oljno mešanico in položimo na pekač, kjer smo pekli zelje. Postopek ponovimo s preostalim testom in zeljem. Zavitek pečemo 25 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.