Dušeni v temni pivovi omaki.
Za 4 osebe potrebujete
- 175 g žemlje od prejšnjega dne
- 175 g preste
- 250 ml mleka
- 100 ml smetane
- sol, poper
- 100 g zelene
- 1 veliko čebulo
- 1–2 žlici moke
- 150 g sesekljane slanine
- 1 glavo belega zelja
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
- 200 ml juhe
- 3 žlice sladkane gorčice
- 3 jajca
- 3 žlice stopljenega masla
- 300 ml temnega piva
- 2–3 žlice gostila za temne omake
Priprava
Žemljo in presto na drobno narežite. Mleko zmešajte s smetano, jajci, soljo in poprom ter prelijte čez 'pecivo'. 'Pecivo' namakajte 30 minut.
Zeleno in čebulo sesekljajte. Slanino raztopite, dodajte čebulo in zeleno ter prepražite. Vse skupaj dobro zmešajte s peteršiljem, gorčico, namočenim 'pecivom' in moko.
Z zeljne glave odrežite 16 lepih listov. V osoljeni vodi jih blanširajte 3 minute, nato pa odcedite. Listom porežite debela rebra. Po dva lista položite drugega na drugega, obložite z nadevom, zvijte in spnite. Zvitke močno opecite na raztopljenem maslu. Zalijte jih z juho in temnim pivom ter dušite približno 40 minut.
Omako zgostite z gostilom, prevrite in po okusu začinite. Postrezite jo k zeljnim zvitkom. Zraven se prileže krompirjev pire.
Čas priprave približno 1 ura 25 minut.
Na osebo približno 860 kcal, beljakovine: 24 g, maščobe: 54 g, ogljikovi hidrati: 67 g.