5 živil, ki čistijo arterije in izboljšujejo prekrvavitev (uživajte jih vsak dan)

8. 10. 2025
5 živil, ki čistijo arterije in izboljšujejo prekrvavitev (uživajte jih vsak dan) (foto: Instagram @foodhantravel (Posnetek zaslona))
Instagram @foodhantravel (Posnetek zaslona)

Kako naravno očistiti arterije in izboljšati krvni obtok? Poskrbite, da so ta živila na vašem jedilniku čim večkrat.

Z leti se arterije začnejo ožati, še posebej ob sedečem načinu življenja in slabih prehranskih navadah. Zdravje srca in ožilja pogosto potisnemo na stranski tir – vse dokler ne pride do resnih zapletov.

Nalaganje plakov v žilah se sčasoma strdi in povzroči stanje, znano kot ateroskleroza. Ta povečuje tveganje za srčni ali možganski infarkt ter visok krvni tlak.

Dobra novica pa je, da lahko vse skupaj preprečimo z ustreznim življenjskim slogom, ki vključuje zadostno mero gibanja, uravnoteženo prehrano ter izogibanje škodljivim navadam. Dodatno lahko k čiščenju arterij in boljši cirkulaciji pripomore tudi teh 5 živil.

1. Oves

Oves vsebuje beta-glukan: topno vlaknino, ki učinkovito znižujejo slab (LDL) holesterol. Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje ovsa zniža skupni in LDL holesterol za 5 do 7 odstotkov, kar zmanjša tveganje za nalaganje plakov v žilah. Poleg tega oves izboljšuje prebavo in pomaga uravnavati krvni sladkor, kar dodatno varuje srce. Strokovnjaki priporočajo uživanje ovsenih kosmičev ali rezanega ovsa (t. i. "steel-cut oats") – izogibajte se instant različicam, če želite največji učinek.

Ob rojstvu so ju zamenjali, 35 let kasneje sta se srečali

2. Moringa

Moringa je prava zakladnica hranil: je polna antioksidantov, vitaminov in biološko aktivnih spojin. Med njimi izstopa kvercetin, močan antioksidant, ki zmanjšuje vnetja in izboljšuje prožnost žil, kar pomaga zniževati krvni tlak.
Poleg tega moringa spodbuja »dobri« HDL holesterol in pomaga uravnavati raven maščob v krvi. Uživati jo je mogoče v prahu, kot čaj ali zelenjavno prilogo. Redno uživanje zmanjšuje oksidativni stres in podpira naravno ravnovesje holesterola v telesu.

3. Orehi

Orehi so eden najbogatejših rastlinskih virov alfa-linolenske kisline (ALA), posebne vrste omega-3 maščobnih kislin. Že nekaj orehov na dan lahko pomaga znižati LDL holesterol, ublažiti vnetja in uravnati krvni tlak – celo pri ljudeh s hipertenzijo. Ker pa so precej kalorični, je pomembno, da ne pretiravate. Najboljši učinek dosežete z uživanjem surovih ali predhodno namočenih orehov.

4. Grško seno

Grško seno, fenugreek ali piskavica je rastlina, ki jo v indijski kuhinji pogosto uporabljajo kot začimbo. Njena semena vsebujejo spojine, ki dokazano znižujejo raven holesterola. Redna uporaba izboljša krvno sliko in lipidni profil.
Najlažji način za uživanje? Semena namočite čez noč in jih zjutraj popijte z vodo. Lahko pa v kuhinji uporabite tudi sveže liste – na primer v juhah ali enolončnicah.

5. Curry listi

Curry listi pogosto služijo le kot dekoracija, a so v resnici bogat vir hranil, ki koristijo vašemu srcu. Polni so antioksidantov in vlaknin ter vsebujejo kaempferol – spojino, ki zmanjšuje vnetja, razgrajuje plak v žilah in znižuje LDL holesterol. Poleg ugodnega vpliva na krvni obtok jedi obogatijo z izrazitim okusom in aromo – koristni torej za zdravje in brbončice.

Za zdravje srca in ožilja je seveda pomemben celosten življenjski slog, a ta živila lahko še dodatno izboljšajo vašo prekrvavitev. Poskrbite, da so na vašem jedilniku čim pogosteje.

Vir: bljesak.info

Slovenci ga obožujejo, a gre za eno najslabših vrst mesa: polno je holesterola in soli, škoduje srcu ter redi