To živilo je strup za zdravje srca in ožilja: mnogi Slovenci ga dojemajo kot zdravo, a skriva tiho nevarnost

30. 5. 2025
To živilo je strup za zdravje srca in ožilja: mnogi Slovenci ga dojemajo kot zdravo, a skriva tiho nevarnost (foto: Profimedia)
Profimedia

Le redki vedo, da je med živili, ki jih pogosto uvrščamo med zdrava, tudi takšno, ki ima lahko uničujoč učinek na srce in ožilje.

Nutricionisti in zdravniki pogosto opozarjajo na škodljivost sladkarij in prekomernega vnosa sladkorja v telo. A enako nevarna zna biti tudi sestavina, ki jo marsikdo brez pomisleka vsakodnevno uživa – beli riž.

Raziskave kažejo, da lahko pretirano uživanje belega riža škoduje srcu enako kot sladkarije, poročajo na portalu espresso.co.rs. V eni izmed študij, ki je zajela okoli 2.500 ljudi – med njimi so bili tudi bolniki z obolenji srčnih arterij – so raziskovalci analizirali prehranjevalne navade udeležencev. Ugotovili so, da večina srčnih bolnikov pogosto posega po rafiniranih žitih, kot je beli riž, ki so povezani z višjim tveganjem za bolezni srca. Nasprotno pa so polnozrnata žita povezana z manjšim tveganjem.

Prehrana, ki vsebuje veliko belega riža, je po učinku na telo primerljiva s prehrano, bogato z rafiniranimi sladkorji in nezdravimi maščobami. Beli riž vsebuje razmeroma malo vlaknin in pripelje do hitrega porasta sladkorja v krvi. Dolgotrajno povišan krvni sladkor lahko negativno vpliva na delovanje srca.

Hrvaški portal: osem smrtnih grehov hrvaškega turizma

Ali to pomeni, da se je treba rižu povsem izogibati?

Strokovnjaki svetujejo, da namesto belega riža raje izberete polnozrnatega. Če si raje privoščite beli riž, pa brez skrbi: v kolikor je ta del pestre, uravnotežene prehrane, ni razloga za preplah. Pomembno je le, da z belim rižem ne pretiravate in da ga uživate v kombinaciji z zadostno količino zelenjave, zdravih maščob ter pustih beljakovin.

Vir: espresso.co.rs

Najboljša dieta za ženske po 50. letu: če želite živeti dolgo in ohranjati vitko linijo, bi morali jesti ta živila