Zveza potrošnikov Slovenije ocenjuje: kateri čokoladni sladoled je najboljši?

21. 7. 2023
Deli
Kateri čokoladni sladoled v Sloveniji je bil najbolje ocenjen? (foto: Profimedia)
Profimedia

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled postavili 16 čokoladnih sladoledov blagovnih in trgovskih znamk. Kateri je bil ocenjen kot najboljši?

Od izbranih sladoledov trije izhajajo iz ekološkega kmetijstva, eden pa je veganski, torej brez mlečnih sestavin. Preverili so njihovo sestavo, označbo, hranilno vrednost, senzorične lastnosti in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov.

Koliko aditivov vsebujejo sladoledi?

Večina sladoledov vsebuje od 3 do 6 aditivov. En sladoled pa je brez enega samega aditiva in arome, saj je narejen le iz 4 sestavin: mleka, smetane, sladkorja in kakava.

Pri enem izdelku so odkrili preseženo vrednost enterobakterij oziroma mikroorganizmov.

Višja cena še ne pomeni višje kakovosti

Znova se je potrdilo, da cena sladoleda ni nujno merilo kakovosti. Najdražji izdelek namreč ni bil ocenjen kot najbolj kakovosten.

Za kilogram čokoladnega sladoleda so na testu odšteli od 3 do 20 evrov. Tokrat med najdražjimi ni ekoloških.

Za zmagovalca testa, ekološki sladoled, so odšteli 14,63 €/kg, za izdelek, ki ima dobro razmerje med ceno in kakovostjo, pa približno štiri evre manj. Med tistimi, ki so se tokrat slabše odrezali, sta tako najdražji kot najcenejši na testu.

Ali še lahko govorimo o sladoledu, če ta ne vsebuje mlečnih sestavin?

Potrošnik zgolj s pogledom na embalažo težko loči sladoled od zamrznjenega deserta, lahko pa mu je v pomoč seznam sestavin. Le polovica izdelkov, ki so jih vključili na test, je iz mlečnih sestavin in mlečne maščobe.

Pri preostalih so proizvajalci mlečno maščobo nadomestili z običajno cenejšo kokosovo maščobo. Čokoladne sladolede ob kakavu in/ali čokoladi, ki mu dajejo tipičen okus in videz, običajno sestavljajo še voda, sladkor in/ali glukozno-fruktozni sirup ter aditivi.
 
Nika Kremić z ZPS-ja pravi: »Med izdelki na testu je tudi tak, ki sploh ne vsebuje mlečne maščobe ali drugih mlečnih sestavin. Seveda govorimo o veganskem sladoledu, a ker pravilnik za sladolede v Sloveniji ne obstaja več, potrošnik dejstva, da kupuje brezmlečni sladoled, ne more več razbrati iz imena izdelka. Na ZPS zato menimo, da potrebujemo nov pravilnik, ki bo uredil to področje in potrošniku olajšal izbiro.«

O videzu in okusu

Kakovosten čokoladni sladoled se topi enakomerno in ne po slojih. Je nežne konsistence, brez grudic in kristalov ledu. Okus in vonj sta prijetna, osvežujoča, značilna za čokolado oziroma kakav, a ne preveč intenzivna.

Dobro je vedeti

V sladoledu je lahko zraka tudi več kot polovico

Tisti z več zraka se hitreje stopijo, tisti z manj pa so bolj trdni, zato jih je pred uživanjem priporočljivo pustiti 10 minut na sobni temperaturi.

Manjše je razmerje med neto količino, izraženo v gramih, in tisto v mililitrih, manj je zraka v izdelku.

Gre za kalorično osvežitev

Sladoled je zagotovo sladica, ki vsebuje kar veliko sladkorja in maščobe, a med testiranimi izdelki so tudi takšni, ki imajo manj sladkorjev in maščob.

Če se boste med poletjem občasno osvežili s kakšno kepico sladoleda, seveda ni nič narobe. Zaradi puhaste konsistence pogosto deluje kot lahek obrok, vendar ni.

Čokoladni sladoled vsebuje kar nekaj maščobe in veliko sladkorja. S 100 grami (kepica sladoleda) lahko zaužijete tudi do 1255 kJ (300 kcal) energije ter pokrijete 15 odstotkov priporočenega energijskega vnosa za povprečno odraslo osebo.

Pozor pri prostorninski enoti

Prostorninska enota je zakonodajno vezana na označevanje tekočin, sladoled pa je v trdnem stanju. Označevanje s prostorninsko enoto je do potrošnika nepošteno, saj ne ve, koliko je v izdelku vpihanega zraka.

Celotno oceno Zveze potrošnikov Slovenije si lahko preberete tukaj >

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj:

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?