Ste izgubili hišnega ljubljenčka? Tu je nekaj načinov, kako si lahko olajšate žalovanje

Ste izgubili hišnega ljubljenčka? Tu je nekaj načinov, kako si lahko olajšate žalovanje (foto: Profimedia) Profimedia
22. 11. 2022

Izguba hišnega ljubljenčka je lahko izjemno travmatičen dogodek. Nihče zares ne ve, kako se počutite in našli boste svoj način žalovanja. Tu pa je le nekaj nasvetov, ki vam morda pridejo prav. 

Vsi, ki ste se že soočili z izgubo ljubljenčka, veste, da je to lahko zelo težko obdobje. Sami boste najbolje vedeli, kaj vam takrat ustreza, mi pa smo pripravili nekaj predlogov, ki vam morda olajšajo kakšen trenutek. 

Lahko poskusite kaj od naslednjega: 

Dovolite si žalovati

Nekaterim se ne zdi, da bi morali za živalmi žalovati, a če ste več let imeli ob sebi svojega kosmatega ali pernatega prijatelja, potem veste, da ste bili zelo žalostni ob izgubi. Ne upirajte se žalovanju, niti ne ignorirajte občutkov. Če si ne boste dovolili žalovati in predelati čustev, boste sčasoma ugasnili in se odtujili od najbližjih. 

Ne krivite sebe

Tako lahko se je okriviti za smrt ljubljenčka, pa v veliki verjetnosti niste nič krivi - ravno nasprotno, omogočili ste živali dostojno življenje in ji stali ob strani, ko je to potrebovala. 

Počasi predelajte korak za korakom in videli boste, da nikakor ni bila vaša krivda. Če bi prej odšli k veterinarju bi lahko le odložili, kar se je moralo zgoditi, ne bi pa morali ničesar spremeniti. 

Vzemite si čas

Če menite, da potrebujete kakšen prost dan, si ga vzemite. Ne postavljate si roka, kdaj se morate počutiti bolje. Vsak potrebuje svoj čas - nekateri so bolje že po nekaj tednih, drugi potrebujejo več mesecev. 

Pogovorite se

Ne osamite se, s prijateljem, partnerjem ali družinskim članom bo veliko lažje. Ko boste lahko, se pogovorite z njimi. Po pogovoru vam bo veliko lažje. Morda vam bo pomagalo, če slišite zgodbo koga, ki ima podobno izkušnjo kot vi. Ali pa potrebujete le poslušalca. 

Prijatelji običajno vedo, kaj potrebujete, zato jim zaupajte. Skodelica kave v dobri družbi vam ne bo škodovala, četudi se pogovarjate o čem drugem. 

Načrtujte zabavno aktivnost

Trenutno si želite vse kaj prej kot zabavno aktivnost, a vseeno bi vam dobro delo, če se malo zamotite. Vsaj za nekaj ur mislite na kaj drugega. 

Pomislite, ali bi gostili filmski večer, šli na izlet, prijatelje povabili na igranje družabnih iger ali na večerjo v restavraciji ... Nekaj smeha bi vam prišlo zelo prav, čeprav se vam ne zdi tako. 

Telovadite ali pojdite na sprehod

Gibanje vam zagotavlja boljše počutje, kar je bilo tudi znanstveno dokazano. Med športnimi aktivnostmi se namreč sproščajo t. i. hormoni sreče, ki poskrbijo, da se po vadbi počutite veliko bolje kot prej. Torej, splača se obuti športne čevlje in iti vsaj na lahkoten sprehod v naravo, globoko dihati, biti na svežem zraku in se malce prevetriti. 

Poskrbite za dober spanec

Tik pred izgubo ljubljenčka verjetno niste dobro spali in celotna stvar vas je precej izmučila. Tudi sedaj ne spite veliko. A spanec je tisto, kar v tem trenutku najbolj potrebujete in le tako boste lahko normalno funkcionirali. 

Za dober spanec lahko naredite marsikaj: 

  • Iz spalnice odstranite vse elektronske naprave. 
  • Prostor naj bo temen in prezračen, preden ležete v posteljo. 
  • Redno menjajte posteljnino. 
  • Ne uživajte kofeina po kosilu. 
Skuhajte si kaj

Svoje žalosti ne utopite v prigrizkih in nezdravi hrani. Raje se zamotite in preusmerite misli ter si skuhajte kaj, kar imate radi in je hkrati zdravo. Tolažilni obroki vam bodo prišli v teh dneh prav, zato lahko z njimi napolnite zamrzovalnik.