Ni ga čez dober piknik na domačem vrtu. A preden se lotite priprav, preverite, kako poiskati popoln žar za vas.
Nasveti za vse, ki se odločate o nakupu novega žara
Pomembna vprašanja pred kakršnokoli odločitvijo:
- Ali na žaru raje pečete doma ali na poti?
- Kako pogosto boste pekli?
- Za koliko ljudi boste pekli?
- Kaj in kako boste pekli?
- Kako pomemben oz. moteč je za vas pravi ogenj?
- Kako zahtevno je lahko čiščenje?
- Imate dovolj prostora za postavitev in shranjevanje žara?
To so stvari, ki jih morate vedeti, preden se odpravite v lov za novim žarom. Zakaj?
Čeprav morda radi gostite več ljudi, nakup prevelikega žara ni smiseln, če se tega lotite le enkrat ali dvakrat v sezoni. Prav tako, če radi zakurite še kje drugje kot na domačem vrtu, denimo na dopustu. Potem boste namreč potrebovali kompakten žar.
Perutničke, čevapčiče in zelenjavo boste lahko pripravili na vsakem žaru, če pa boste žar uporabljali pogosto in bi radi tudi eksperimentirali z metodami peke, potem je pomembna vrsta žara (da vam ta lahko omogoča dimljenje, searing, peko večjih kosov, peko na zelo visokih temperaturah ...)
Plinski žar je hiter, seveda pa ne bo tistega pravega žar okusa, ki ga dobite, ko pečete na ognju. Če niste omejeni s časom in imate radi daljša druženja na piknikih, bo tako morda boljši žar na oglje.
Vendar pa so plinski žari preprostejši za uporabo in lažji za čiščenje. Priprava žara na oglje vzame kar nekaj časa, tudi uravnavanje temperature je težja. Za začetnika je tako morda boljša izbira plinski žar.
Pri tem seveda ne pozabite na stroške: žari na oglje so praviloma cenejši od tistih na plin, vendar, če boste žar uporabljali pogosto, raje investirajte nekoliko več. Prišteti pa morate še stroške za plin oz. oglje.
Mini vodič za nakup
Plinski žari
Plinski žari so odlični tako za začetnike kot tudi za profesionalce. Grelni ventili omogočajo natančen nadzor temperature pečenja in tako ravno prav pečeno hrano.
Vir energije: plin
Čas: za uporabo je pripravljen v samo nekaj minutah
Čiščenje: po pečenju preprosto umijete ploščo in čiščenje je končano
Prednosti:
- primeren zlasti za spontano pečenje na domačem vrtu ali balkonu
- užitek ob pečenju brez veliko dela
- nič pepela in saj
Žari s pokrovom
Pod zaprtim pokrovom je hrana pripravljena na zdrav in hiter način. S posredno ali neposredno toploto jo lahko pečete na žaru ali na tradicionalen način. Za optimalno regulacijo dotoka zraka skrbi regulator na kotlu.
Vir energije: oglje, plin
Čiščenje: snemljiva posoda za pepel iz nerjavečega aluminija
Prednosti:
- udobno pečenje na žaru
- priprava hrane s toploto z vseh strani
Vrtni kamini
Vrtni kamini so odlični za ljubitelje pečenja na žaru, ki imajo svoj vrt ali vsaj veliko teraso. Narejeni so iz betonskega kamna, ki je odporen proti vsem vremenskim razmeram, tudi ledu.
Vir energije: oglje
Čas: predpriprave zahtevajo približno eno uro
Čiščenje: zadostuje že redno odstranjevanje pepela in čiščenje rešetke
Prednosti:
- primeren zlasti za popoln piknik na domačem vrtu
- pečenje na odprtem ognju
- ne zahteva nikakršnega postavljanja
- lahko polepša vaš vrt
Namizni žari
Namizni žari so preprosto sestavljivi in se hitro segrejejo. Električni žari omogočajo tudi individualno nastavljanje temperature.
Vir energije: elektrika
Čas: za uporabo je pripravljen v samo nekaj minutah
Čiščenje: integrirana snemljiva posoda, v katero se steka maščoba; rešetko za pečenje preprosto operemo v pomivalnem stroju
Prednosti:
- primeren zlasti za začetnike
- nič pepela in saj
- zahteva le malo prostora, dobra rešitev za balkon.
Dejstvo je, da imata tako žar na oglje kot žar na plin svoje pluse in minuse. Prav zato je pomembno, da odgovorite na zgornja vprašanja - ker je od vas odvisno, kaj vam je bolj pomembno.
Kaj pa življenjska doba žarov? Odvisn od materialov (tisti, narejeni iz kakovostnejših, so zato dražji), uporabe in vzdrževanja.
Preverite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?