Preverjeno.
Ste že poskusili sadje z žara? Morate.
Sadje, pečeno na žaru, ima namreč edinstven okus. Tako dober ... Še slajše je in bolj sočno.
Zato le zavihajte rokave, nadenite predpasnik (denimo tega) in pripravite to preprosto poletno sladico ter popestrite piknik pojedino ali pa vse preprosto pripravite v kuhinji.
Kako pripravite sadje z žara
Sledite preprostim nasvetom, pa boste vsakič navdušili. Čisto vsakič.
Najboljše sadje za peko na žaru:
- banane,
- breskve,
- slive,
- nektarine
- lubenica
- melona
- jabolka
- hruške
- ananas
- mango,
- fige …
A naj se vaša domišljija ne ustavi tukaj. Na žaru lahko spečete katerokoli sadje, ki ima bolj čvrsto meso.
Tudi avokado in paradižnik sta denimo odlična pečena na žaru. Ali pa citrusi (ideja, kako jih pripravite, najdete v nadaljevanju).
No, ne glede na to, katero sadje boste izbrali, ne pozabite upoštevati naslednjih nasvetov:
1. Izberite sadje, ki je zrelo
Vendar ne prezrelo! Meso sadeža mora biti še rahlo čvrsto, tako se bo obdržalo na žaru. Toplota namreč karamelizira sladkorje v sadju, zato se struktura sadeža spremeni, prezrel ali kašast sadež bo razpadel.
2. Večje je boljše
Sadje narežite na večje kose, rezine oziroma kolobarje. Tako preprečite, da bi padlo med rešetkami v žerjavico. Na večje kose narežite tudi, če pečete na plinskem žaru ali doma v ponvi, ker bo tako sadje ohranilo teksturo.
Dodatna namiga:
- Če imate raje manjše koščke sadja ali pripravljate denimo jagode, potem sadje nanizajte na nabodala.
- Banane pecite v lupini, da zaščitite mehko teksturo. Brez skrbi, banana bo pečena.
3. Izberite maščobo
Za pripravo sadja uporabite olja z nevtralnim okusom, ki prenesejo visoko temperaturo. Nekateri priporočajo denimo olje grozdnih pečk. Drugi uporabijo kar maslo.
Seveda sadje ni potrebno vedno naoljiti. To velja predvsem za tisto, ki ga boste uporabili v koktajlih ali kot sladico. Če pa boste sadje uporabil za pripravo salse ali solate, olje ne bo težava.
4. Visoka temperatura in brez neprestanega obračanja
Sadje vedno pecite na visoki temperaturi in ne obračajte. Brez obračanja naj se peče vsaj tri minute, nato obrnite in pecite še eno do tri minute.
Nekatero sadje seveda potrebuje tudi nekaj več časa, da je pečeno. Denimo ananas.
- Kako preverite, ali je sadje pečeno? Preprosto odrežite košček. Seveda bodo pri nekaterih receptih povsem dovolj le vidne črte žara.
Nasvet: včasih se bo sadje prijelo ne glede na to, kako ga pripravite in pečete. Vendar brez skrbi, kljub temu bo okusno.
5. Bodite kreativni
Sadju z žara se odlično podajo sladke priloge, z njim pa lahko popestrite tudi slano jed – možnosti je nešteto.
- Breskve kombinirajte s piščancem.
- Lubenica je fantastična v solati s feta sirom in meto ali baziliko.
- Banani odstranite olupek in še toplo postrezite s sladoledom ter stopljeno čokolado.
6. Shranite sok
Nekatero sadje je zares sočno in spusti veliko soka. Nekaj tega soka bo šlo skozi rešetke oz. po žaru. Nič zato. Ko je sadje pečeno, ga položite na pladenj ali v posodo, da zadržite sok. Sok lahko uporabite kot sirup za sladoled ali njim popestrite pijačo.
RECEPTI
Citrusi na žaru
Limone, limete, pomaranče ali grenivke pred peko na žaru vedno potresite s sladkorjem oziroma naredite tako: prerežite jih na pol, sladkor stresite v posodo ali kozico, nato pa limono s prerezanim delom navzdol pritisnite v sladkor do polovice.
Položite na žar za približno 5 minut oz. dokler ne karamelizirajo. Če boste limone narezali na rezine, jih popecite na hitro, na vsaki strani 30 do 60 sekund.
S citrusi popestrite koktejle ali pripravite osvežilno limonado.
Polnjene breskve
Lahko so priloga ali sladica. Le dajte jim priložnost.
Potrebujete:
- 4 večje breskve
- 240 ml borovnic (lahko zamrznjene)
- rjavi sladkor
- limonin sok
Priprava:
Breskve operite, prerežite na pol in odstranite pečko. Breskve postavite na folijo, v katero jih boste zavili za peko.
Vsako polovico napolnite z nekaj borovnicami, posujte z dvema žličkama sladkorja in žličko limoninega soka. Zavijte jih v folijo.
Folijo položite na vroč žar in jih pecite 15 do 20 minut.
Ananas s sladoledom
Tako preprosto …
Potrebujete:
- 4 rezine ananasa
- 4 kepice vaniljevega sladoled
- 2 žlici kokosa
- temna čokolada (stopite jo)
Priprava:
Na zelo vročem žaru specite ananas.
Po eno rezino položite na krožnik, na rezino dajte kepico sladoleda, pokapajte s stopljeno čokolado in potresite s kokosom.
Sadna nabodala
Potrebujete:
- 6 breskev – narežite na majhne koščke
- 400 g jagod
- 1 ananas – narežite na manjše kocke
- 8 nabodal – če boste uporabili lesene, jih 20 minut namakajte v vodi
- oljčno olje
- sol
- med
Priprava:
Žar segrejte. Na nabodala nanizajte sadje in pokapajte z oljem ter rahlo posolite.
Specite na žaru (občasno obrnite), približno 10 minut.
Po želji pokapajte z medom in ponudite.
Bananina pizza
S čokolado in lešniki. Ker si občasno pač moramo privoščiti tako slastno pregreho.
Sestavine:
- 450 g testa za pizzo
- zdrobljeni lešniki
- 2-3 banane
- lešnikov namaz
Preverite recept za domačo presno nutelo
Priprava:
Pripravite žar, ki ga lahko pokrijete.
Testno razrežite na 4 enako velike kose in na peki papirju tanko razvaljajte. Največ pol centimetra, še boljše, če bo tanjše.
Razvaljano testo premažite z oljem in postavite na žar (naoljena stran navzdol). Pecite približno 3 minute oz. dokler se ne pojavijo črte žara. Testo se bo stisnilo in napihnilo.
S kleščami testo previdno odstranite z žara ter položite na pladenj (pečena stran navzgor).
Vsak kos enakomerno namažite z lešnikovim namazom (robove izpustite) in postavite nazaj na žar (speči je treba še drugo, nepečeno stran). Žar pokrijte in pizze pecite 3 do 4 minute oz. dokler ni testo lepo pečeno.
Pizze postavite na pladenj, po vrhu razporedite na tanke rezine narezano banano in posujte z zdrobljenimi lešniki.
Preverite še RECEPTE:
Ali pa:
Novo na Metroplay: Novinar izza nagrade | N1 podkast s Suzano Lovec