Vprašanje:

Pravilno prehranjevanje in holesterol

Živjo! Stara sem 20 let, v mesecu oktobru začnem hoditi na fitnes in bi rada tudi začela s kakšno dieto oz. z zdravim načinom prehranjevanja. Zanima me kolkokrat na dan naj bi jedla, kaj naj bi jedla, kaj naj jem pred in po treningu, ki bi bil recimo nizko-srednje naporen? Imam tudi kar precej povišan holesterol v krvi (8, 2), zato bi že zaradi tega morala začeti jesti bolj zdravo. Kaj priporočate?

Odgovor:

Zdravo, Anja!

Postavila si veliko vprašanj.

Če se boš držala tega, kar bom napisal, se boš zanesljivo zdravo prehranjevala.

Priporočam ti uravnoteženo polnovredno prehran, ki naj bo nepredelana (nič rafiniranih sladkorjev, nič rafiniranega olja, itd), sadje in zelenjava naj ima čimveč različnih barv, ostala hrana (testenine, riž, kruh, . . ) pa naj bo čim bolj temne barve . . Zajtrk naj bo obilen, kosilo zmerno in večerja pusta. Imej recimo vmes še 2 vmesa lahka obroka (recimo sadni ali zelenjavni sokovi, skratka nekja lahkega in z veliko vitaminov . . )

Bistveno pri zdravi prehrani je, da zmanjšamo KOLIČINO hrane, saj je kalorijska restrikcija eden redkih načinov, kako poskusnim živalim v laboratoriju podaljšati življenje . .

Glede treninga pa je takole:

Nekaj ur pred treningom priporočam mešanico kompleksnih ogljikovih hidratov in proteinov, tik pred treningom enostavne ogljikove hidrate, po treningu lahko vzameš (1) fruktozo (v sadju recimo, medu, . . ), ki ti bo hitreje napolnila jetrne zaloge glikogena in/ali (2) glukozo, ki ti bo hitreje napolnila mišične zaloge glikogena. Nekaj ur po treningu pa zopet mešanico kompleksnih ogljikovih hidratov in proteinov.

Za znižanje holesterola priporočam redni aerobni trening (tek, kolesarjenje, plavanje), kljub temu pa ti priporočam obisk pri zdravniku, ki naj ti predpiše zdravila - statine, ki dokazano znižujejo holesterol . . Namreč zvišan holesterol ni samo posledica nezdrave prehrane, temveč je tukaj prisotnih veliko genestskih dejavnikov -> namreč nekateri ljudje imajo okvarjene gene za encime, ki prenašajo holesterol iz krvi v celico -> in pri teh ljudeh so zdravila proti holesterolu učinkovit način zmanjšanja koncentracije slabega (LDL) holesterola v krvi.

Lep pozdrav!

Robert Pal, strokovnjak za prehrano

www. RobertPal. com

GSM: 031-706-601

Odgovarja: Robert Pal

Sprašuje: Anja

Tema: Prehrana

Oznake: holesterol, obroki, zdrava prehrana

Odgovor objavljen: 14. september 2008.

← Nazaj na vsa vprašanja

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri