Delo rok

16. 3. 2011

Glavna naloga rok je, da delujejo skladno z nogami tako glede amplitude gibanja kot koordinacije (noga : nasprotna roka). Po vsakem celotnem zamahu roke živec pošlje sporočilo v nogo, da se ta pripravi na naslednji gib.

Roke naj bodo sproščene in spuščene dokaj nizko ob telesu. Posledica drže rok stran od telesa ali preveč dvignjenih ramen sta hitrejša utrujenost rok in ramen, večja poraba energije ter bolečine v ramenih. Če ugotovite, da postajajo roke in rame napete, se ustavite, jih rahlo stresite in potisnite skupaj palec in kazalec.

Napetost se bo zadržala v majhnem loku med prstoma. Prav tako vsako odmikanje komolca v stran vodi v nihanje rok iz smeri teka, kar pomeni sukanje zgornjega dela telesa okrog vzdolžne osi telesa in s tem večjo porabo energije. Pustite gravitaciji, da opravlja delo rok. Dvignite nadlahti, ne potiskajte jih navzven, zapestje je sproščeno in mehko.

Dlan imejte oblikovano v nežno pest, tako da palec počiva na kazalcu. Roke dvigujete spredaj do sredine prsnega koša in zadaj do pasu hlač. Roke gibajo predvsem v podlahti, nadlahti naj se ne premikajo preveč.

Torej: Ne tecite z rokami, pustite, naj prosto sledijo ritmu nog. Roke in noge izvajajo gibanje samo naprej in nazaj.

 

Vadba: Zamahi rok na mestu v stoječem položaju

Stopala postavite vzporedno in izvajajte gibanje z rokami kot pri teku. Nato počasi prehajajte s trupom naprej v predklon in počasi nazaj v vzravnan položaj. Vseskozi izvajajte gibanje rok. Osredotočite se samo na pravilno delo rok.

Jasna Zagrajšek

Značke: dmTek