Mentalni trening - kako se psihično pripraviti na maraton

20. 2. 2013

Treniranje misli in čustev je pomemben element pri pripravi na maraton. Psihična priprava na močno stresne dogodke, kot je maraton, je bistvenega pomena, enako kot tudi fizična pripravljenost in zmogljivost. Glavnega pomena pri psihični pripravi na maraton so priprave na predtekmovalna stanja, o katerih smo več govorili že v predhodnih prispevnih.

Z različnimi tehnikami psihične priprave lahko dobro nadzorujemo predtekmovalna in tudi medtekmovalna stanja.

Pri pripravi na maraton, tako mali kot veliki, je bistvenega pomena, da ste sposobni nadzorovati lastne misli, stopnjo aktivacije in med samim maratonom vzdrževati pozornost in koncentracijo ter preživeti čas s svojimi mislimi tudi v najbolj kritičnih trenutkih, utrujenosti in bolečine.

Kako se psihično čim bolje pripraviti na maraton?

Poleg telesne relaksacije in nadzorovanja misli je pomembno, da se s pomočjo simulacijskega treninga in vizualizacije čim bolje pripravite na vse morebitne situacije, ki se vam pred ali med maratonom lahko zgodijo.

Dobro je, da v priprave na maraton vključite tudi dejanske priprave v smislu simulacije maratona. Dobro je, da ste navajeni trenirati v neoptimalnih pogojih, saj je vprašanje, ali boste tudi na dan maratona imeli optimalne pogoje. Zato treninge občasno izvajajte v slabem vremenu, v različnih pogojih, ko ste utrujeni, rahlo lačni, v časovnem terminu dejanskega maratona in podobno. Resnično bi bilo škoda, da bi vse priprave, ves trud, vsa prizadevanja in pričakovanja uničila določena nepričakovana situacija, ki bi vas vrgla iz tira. Samo zato, ker se na njo niste pripravili. Razmislite, v kakšnih pogojih vse se lahko zgodi, da bo maraton potekal, in se poskušajte na vse predvidene pogoje čim bolje pripraviti in jih vključiti v proces treninga.

Poleg treninga v različnih situacijah se lahko na zahteve maratona pripravite tudi na mentalni ravni – z uporabo predstavljanja ali vizualizacije. Vizualizacija oziroma predstavljanje so slike, ki jih vidimo v mislih, lahko pa jo razširimo tudi na preostale čutne modalitete, ne zgolj na sliko. Slikam, ki jih vidimo v mislih, lahko dodamo še zvok, občutek ali vonj. Vizualizacija je sposobnost, ki jo imajo vsi ljudje, nekateri bolj razvito, drugi manj. A ključnega pomena je, da se s sistematično vajo lahko zelo izboljša.

Vizualizacijo pred maratonom lahko uporabljate tako, da si predstavljate sebe v ključnih trenutkih maratona, pred začetkom, na štartu, na sredini maratona, v zadnjem kilometru, ko vam je težko, ali ko vam zmanjkuje moči. Miselno predstavljanje v možganih izzove dražljaje, podobne pravim iz dejanskih situacij. Tako izzovete situacijo, ki jo najprej razdelate, predelate in rešite na miselni ravni, pozneje pa boste vse te občutke lažje obvladovali v resnični situaciji.

Kako?

Zaprite oči, počasi se z dihanjem umirite in si predstavljate sebe na treningu, kako sproščeno in lahkotno tečete. Kako ste zliti s situacijo in kako uživate v teku. Lahko v mislih pregledate tudi okolico, po kateri tečete. S tem spodbujate moč vizualizacije in krepite predstavljanje. Ko si že znate dobro predstavljati sebe, kako tečete, se osredotočite na priprave na maraton. Predstavljate si sebe na začetku maratona, kako ste sproščeni, sicer čutite rahlo napetost, vendar veste, da jo potrebujete za uspešno soočanje z vsemi kilometri, ki vas čakajo. Predstavljate si sebe na štartni liniji, predstavljajte si, kako tečete ključne kilometre, kako ste spočiti, rahlo zadihani, vendar imate vse pod kontrolo. Predstavljate si, kako boste čim bolj učinkovito reagirali, ko boste utrujeni, kako boste nadzorovali lastne misli, kako se boste znebili negativnih misli, občutkov bolečine in drugo. Predstavljate si sebe, ko ste že kar utrujeni na končnih kilometrih. Vidite, kako imate še zalogo energije, ki ste jo hranili za konec. Na koncu si predstavljate, kako ponosno pretečete ciljno črto. Poskušaje občutiti občutke zadovoljstva in potrditve svojih sposobnosti. Poskušajte sami predvideti čim več različnih situacij, pogojev, občutkov in si jih predstavljati.

Če se vam med predstavljanjem v misli vsilijo slike napak ali negativne predstave, poskrbite, da z njimi ne končate vizualizacije, temveč da jo ponovite z uspešnim zaključkom vizualizirane aktivnosti.

Srečno.

Eva Kovač; Sirius AM psihološko svetovanje

Značke: maraton