7 možnih razlogov, da se zjutraj zbujate utrujeni

7 možnih razlogov, da se zjutraj zbujate utrujeni (foto: Profimedia) Profimedia
7. 3. 2023

Vsako noč spite sedem do osem ur, toda zjutraj ali celo večji del dneva pa se še vedno počutite utrujeni?

Pri nekaterih ljudeh se zjutraj pojavi slabša zmogljivost in zaspanost. Učinki običajno izginejo po 15-60 minutah, toda pri nekaterih posameznikih lahko trajajo tudi do nekaj ur.

Kaj lahko botruje temu, da se zbujate nenaspani?

Anksioznost ali depresija

Tesnoba ali depresija sta energetsko obremenjujoči in lahko vplivata tudi na spanje, ter na to, ali (in kolikokrat) se boste ponoči zbudili. Prav tako imajo lahko vpliv na kakovost spanja tudi zdravila za zdravljenje depresije ter stranske učinke, kot sta nespečnost ali blokiranje globljih faz spanja.

Prevelika izpostavljenost modri svetlobi

Če želite verjeti ali ne, čas, ki ga preživite pred zaslonom, resno vpliva na vaš spanec, zlasti na njegovo kakovost. Podobno je, če v svojem spalnem prostoru nimate zadostne zatemnitve. Modra svetloba zavira izločanje melatonina, hormona, ki pomaga uravnavati cirkadiani ritem telesa.

Neustrezno ležišče

Če ne uporabljate kakovostnega ležišča, je tudi to lahko razlog, da se zjutraj zbujate utrujeni. Neustrezno ležišče pa med drugim lahko povzroči tudi togost in bolečine v določenih delih telesa.

Bolezen ščitnice

Da se zjutraj zbujate utrujeni, je lahko razlog tudi težave s ščitnico. Ščitnica običajno proizvaja premalo ali preveč ščitničnega hormona. To zmoti presnovo vašega telesa, kar lahko vpliva na spanje in povzroči jutranjo utrujenost.

Nezadostna količina železa v telesu

Zaradi nezadostne količine železa v krvi se lahko počutite utrujeni, ko spite in se naslednje jutro zbudite. Zopet te težave je potrebno uživati več hrane, ki je bogata z železom (špinača, rozine, marelice, grah, fižol, morski sadeži, perutnina...) in tudi dodatke železa, vendar le po posvetu z zdravnikom.

Dehidracija

Dehidracija običajno zmanjša prisotnost aminokislin v telesu, ki proizvajajo melatonin. Brez zadostne količine melatonina kakovosten spanec ne bo mogoč.

Motnje spanja

Motnje spanja, kot sta nespečnost in obstruktivna apneja med spanjem, pogosto ovirajo spanje in budnost. Zlasti ljudje z apnejo so nagnjeni k temu, da se počutijo utrujene tudi po celonočnem spanju. Zaradi apneje se dihalne poti ponoči večkrat zaprejo zaradi česar se zbujate, da bi dihali. Kljub temu, da se tovrstnih prebujanj ne spomnite, so moteča in lahko povzročijo, da se po spanju ne počutite sveže. Glavna znaka spalne apneje sta močno smrčanje in dnevna zaspanost, za diagnozo pa je potreben test.

Vir: prevention.com