Pomislite, koliko kave se vsak dan popije po svetu in koliko kavne usedline se vsak dan zavrže – bodisi v gospodinjstvih ali kavarnah. Pa kaj potem? Mnogi bi pomislili, da je ta ostanek neuporaben, a temu ni tako.
Ne spreglejte:
- Zobozdravnik razkriva: "Na pregledu lahko opazimo, ali je pacient pred kratkim imel oralni seks"
- To se zgodi, ko se za 10 dni odpoveste kavi
Že splošno je znano, da so Skandinavci vodilni na področju trajnostnega razvoja in varovanja okolja. Norveška že dovoljuje križarjenja z ekološkimi ladjami, Švedska tako zavzeto reciklira odpadke, da jih celo uvaža iz drugih držav, Danska pa je med drugim iznašla nekaj novega - z zanimivo idejo izstopa podjetje Beyond Coffee iz Kopenhagna, ki jo izvajajo številna društva za varstvo okolja in promocijo ekološkega življenjskega sloga.
Rjavo zlato
Danci so prepričani, da večina dragocenih sestavin kave ostane ravno v ostanku, ki se pogosto zavrže. Ker so Danci eni največjih ljubiteljev kave na svetu, to podjetje odkupuje kavne usedline iz kavarn, ki bi bile sicer zavržene, in jih uporabljajo za gojenje bukovih ostrigarjev.
Ohlajene kavne usedline zmešajo z micelijem, vegetativnim delom gobe, ki je sestavljen iz razvejanih niti. Vse to hranijo v kontejnerjih, postopek gojenja pa traja štiri tedne.
Najprej jih tri tedne hranijo na toplem, temnem mestu, ki simulira prst, v kateri bi gobe rasle v naravi. Nato jih za en teden premestijo v hladnejše prostore z visoko vlago in več svetlobe. Takrat bukovi ostrigarji začnejo kliti. Prav tako so ugotovili, da je gobe z uporabo iste usedline mogoče gojiti večkrat, po uporabi pa jo posredujejo lokalnim kmetovalcem, ki jo lahko nadalje uporabljajo.
Bukove ostrigarje gojijo na mestni kmetiji, ki je oddaljena samo kilometer od trgovine, kjer jih prodajajo. Micelij in začetni komplet iz recikliranih materialov pa lahko tudi kupite in sami začnete z gojitvijo - tako jih lahko gojite doma s svojimi odpadki. V samo enem mesecu boste imeli svoje užitne bukove ostrigarje.
Vir: kafe.rs
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem