Bi vas moralo skrbeti? To se zgodi, če v vašo pijačo pade muha

17. 5. 2024
Deli
Bi morali zavreči pijačo v katero je padla muha? (foto: Profimedia)
Profimedia

Toplejše temperature kar kličejo po aktivnostih v naravi, prav tako pa tudi po piknikih. Slednji so lahko zanimiva in zabavna oblika druženja, ki pa se je pogosto udeležijo tudi nepovabljeni gostje – raznovrsten mrčes, med katerimi so tudi muhe. 

Muhe prav gotovo ne veljajo za priljubljene, saj jih mnogi zaradi njihovega načina prehranjevanja, ki obsega vse vrste nesnage, povezujejo z umazanijo. Prav tako verjetno nihče ne prekipeva od sreče, če muha plane na hrano ali celo pade v pijačo.

Ne spreglejte:

V pijači se je znašla muha. Jo je bolje zavreči?

Muhe so lahko prenašalke škodljivih bakterij in organizmov, zato se mnogi sprašujejo, kaj storiti, če muha zaide v pijačo. Jo je bolje odstraniti in nadaljevati s pitjem ali zavreči pijačo? 

Dr. Primrose Freestone, višja predavateljica klinične mikrobiologije na britanski univerzi Leicester je na spletnem mestu The Conversation pisala o primeru, ko je vinska mušica padla v kozarec vina. Čeravno je vinska mušica precej manjša od navadne hišne muhe in je mnogi na ta račun ne povezujejo z nevarnostjo prenašanja škodljivih bakterij, živi in se prehranjuje v kompostnikih in smetnjakih.

»Hrana, ki gnije je bogata z mikrobi, ki jih muha lahko pobere in odnese na mesto pristanka,« opozarja Dr. Freestone. To lahko vključuje bakterije E. coli, Listeria ali Salmonella, zato je na splošno vseeno, ali v pijačo pade navadna muha ali vinska mušica.    

Na škodljivost vplivajo številni dejavniki  

Ali vas bodo bakterije (če so prisotne) dejansko okužile, je odvisno od več dejavnikov. Med drugim tudi, kje je bila muha, preden je pristala v pijači in v kakšni pijači je pristala. Od tega je odvisno tudi število bakterij, ki jih je lahko prenesla na pijačo.  

Če muha pristane v vodi ali sladki pijači, je možnost okužbe večja, kot če pristane v vinu ali žganju. Vino običajno namreč vsebuje od osem do 14 odstotkov etanola in ima pH približno štiri ali pet.

»Več laboratorijskih raziskav je pokazalo, da lahko kombinirani učinki vinskega alkohola in organskih kislin, kot je jabolčna kislina, zavirajo rast E. coli in salmonele,« poudarja Freestonova in dodaja, da so vse vrste vina naravno antibakterijske.

Verjetnost okužbe je majhna, toda previdnost ni odveč

To pomeni, da mikrobi, ki jih je mušica odložila v vino, nimajo toliko možnosti za okužbo. Poleg tega se mikrobi, ki pozneje preživijo v vinu, soočajo tudi z močno kislino v želodcu, prebavnimi encimi v črevesju in obrambo imunskega sistema.

Tudi v primeru, če muha pade v brezalkoholno pijačo, je verjetnost okužbe s škodljivimi bakterijami, ki jih morebiti prenaša muha, izjemno majhna in se zgodi le v redkih primerih, ko ima oseba zelo oslabljen imunski sistem. Drugače pa je, če mušice pristanejo na odprti rani, kjer mikrobi lahko pridejo v neposreden stik s krvnim obtokom in se razširijo po telesu.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?