Se nasprotja res privlačijo? TO razkrivajo psihologi

Se nasprotja res privlačijo? TO razkrivajo psihologi (foto: Profimedia) Profimedia
12. 9. 2023

Verjetno je že vsak izmed vas kdaj slišal znani rek, da se nasprotja privlačijo. Pa je to sploh res? 

Ozadju tega vprašanja so se posvetili različni psihologi, ki niso glede tega našli nobenih prepričljivih dokazov. Po pregledu več milijonov študij primerov parov,  ugotovitve dokazujejo, da je prej verjetnost, da se privlačijo podobni posamezniki.

Privlačnost podobnih lastnosti

V analizah kjer so preučevali dolgoročne partnerje, ki živijo v skupnem gospodinjstvu in imajo otroke, je bilo ugotovljeno, da so si dolgoletni partnerji v povprečju podobni v številnih pogledih - od verskih in političnih prepričanj, izobrazbe in nekaterih vidikov inteligence ter različnih življenjskih navad.


Rezultati temeljijo na podatkih iz 199 objavljenih študij, ki so vključevale milijone moških in ženskih parov, ki segajo v leto 1903. Raziskovalci so skupaj preučili več kot 150 "lastnosti" in ocenili, kako pogosto so se pari ujemali pri vsaki od njih. Pri 82 do 89 odstotkov teh lastnosti so si bili partnerji očitno bolj podobni kot različni. Med lastnostmi, pri katerih so se pari najbolj ujemali, so bila politična in verska prepričanja, stopnja izobrazbe, nekatere meritve IQ ter navade glede kajenja in pitja alkohola.

Avtorica raziskave in doktorica psihologije Tanya Horwitz, glede rezultatov raziskave med drugim pravi: »Upamo, da bodo lahko ljudje te podatke uporabili za lastne analize in tako izvedeli več o tem, kako in zakaj znajdejo v različnih razmerjih.«  

Ozadje privlačnosti je večkrat kompleksno

»Da se nasprotja privlačijo, je v bistvu ljudska modrost,« trdi Angela Bahns, izredna profesorica psihologije na kolidžu Wellesley v Massachusettsu. Bahnsova, sicer ni sodelovala v novi raziskavi, toda v raziskavi iz leta 2016 je ugotovila, da ljudi tako v romantičnih, kot prijateljskih zvezah običajno privlačijo podobno misleči posamezniki.

Ni dokazov, da bi se partnerji ali prijatelji sčasoma spremenili in postali bolj usklajeni, temveč so podobnosti bile prisotne že od samega začetka. Nihče pa ne trdi, da ljudje ne morejo imeti tesnih odnosov samo zato, ker so si v nekaterih pogledih različni. 

Vir: nypost.com

Preverite tudi Aktivni podkast:

V epizodi Aktivni podkasta je v naši družbi dr. Ana Debevc Prašnikar, specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa.

Prisluhnite mu tukaj: