Slovenec je kupil kilogram moke, v resnici pa je pakiranju manjkalo preko 150 g. Kaj se dogaja?

Slovenec je kupil kilogram moke, v resnici pa je pakiranju manjkalo preko 150 g. Kaj se dogaja? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 12. 2022

Ste že kdaj stehtali živilo, po tem ko ste ga kupili? Ravno to je storil Slovenec, ki je zgrožen ugotovil, da je v kilogramskem pakiranju moke zgolj 846 gramov.

Slovenec je na svojem Twitterju delil fotografijo pšenične bele moke. Na embalaži je bilo jasno označeno, da je neto količina izdelka 1000 gramov, a ko je izdelek stehtal doma, je tehtnica pokazala le 846 gramov.

Po njegovi ugotovitvi sodeč je torej v pakiranju bilo preko 150 gramov moke premalo. Kako do tega pride in kaj kupec lahko naredi? 

Izmerjena vrednost je bila torej manjša od tiste, ki je označena na embalaži. Gre za goljufijo? Preverili smo, kdo in kako nadzira neto količino predpakiranih izdelkov in kam se lahko kupci pritožijo.

Avtomatsko polnjenje embalaž povzroča odstopanja

Po poročanju portala maribor.info množična proizvodnja predpakiranih izdelkov zahteva njihodo strojno pakiranje. Ročnega pakiranja je vse manj, vedno več pa je polavtomatskih in avtomatskih polnilnih naprav.

Takšno polnjenje omogoča pakiranje velikega števila izdelkov v kratkem času, a pomanjkljivost naprav je ravno odstopanje dejanske vsebine v predpakiranih izdelkih, ki so označeni z enotno količino. Razlike so odvisne predvsem od stabilnosti in natančnosti polnilne naprave in od narave pakiranega izdelka. 

Nazivno količino oziroma neto maso živila v predpakiranih izdelkih ureja 'pravilnik o količinah predpakiranih izdelkov'. Nadzor izvaja Urad Republike Slovenije za meroslovje, kamor se lahko kupci tudi pritožijo in zahtevajo uradni nadzor.

Zakonsko se upošteva povprečna teža

V seriji izdelkov so nekateri lahko lažji, kakor je njihova nazivna vrednost, vendar povprečna teža serije mora ustrezati oznaki na embalaži.

Če bi v teoriji v enem pakiranju enake serije bilo 950 g moke, v drugem pa 1050 g moke, bi njuno povprečje bilo 1000 gramov oziroma 1 kilogram. V nesrečnem primeru tega kupca bi lahko v pakiranju res bilo manj moke, če bi v drugem pakiranju enake serije bilo več moke, kot je navedeno na embalaži.

Vendar na Zvezi potrošnikov Slovenije opozarjajo, da gospodinjske tehtnice niso overjene niti overljive po zakonsko določenih merilih: "Domače meritve so lahko le navidezno neskladne, in sicer zaradi neskladnosti tehtnice same."

Možno je torej, da je omenjeni kupec izdelek stehtal z neustrezno tehnico in je zato dobil takšno odstopanje.