S temi strategijami si lahko pomagate ob smrčanju

S temi strategijami si lahko pomagate ob smrčanju (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2022

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste spali zraven nekoga, ki neznosno smrči. Morda je temu tako celo vsak dan. 

Smrčanje ni nič kaj prijetno, predvsem za osebo, ki spi v isti sobi kot smrčeči. Žrtev smrčanja se zjutraj zbudi utrujena in ima lahko zaradi tega povsem pokvarjen dan.  

Zakaj prihaja do smrčanja?
  • Zvok smrčanja izvira iz grla, kjer se dihalne poti zožijo. Nastane zaradi trenja med dihanjem.
  • Z leti obstaja večja je verjetnost za smrčanje, saj se grlo zoži in mišice oslabijo.
  • Moški smrčijo pogosteje kot ženske zaradi razlik v fiziognomiji grla.
  • Smrčanje povzročijo tudi zamašene dihalne poti (predvsem zamašen nos) in težave s sinusi.
  • Prav tako lahko do smrčanja pride tudi zaradi uporabe alkohol, cigaret in nekaterih zdravil, ki izsušijo grlo, kar privede do smrčanja.
  • Smrčanje lahko povzroči tudi spanje na hrbtu, saj se v tem primeru tkivo v grlu sprosti in lahko blokira prehod do nosu.

Kako ublažiti smrčanje?

Čepki za ušesa

Čeprav čepki za ušesa ne bodo ustavili smrčanja, vam bodo vsaj omogočili miren spanec. Obstajata dve vrsti čepkov, eni so proti hrupu (kupite te), drugi pa proti vdoru vode v uho, ki vam v tem primeru ne bodo prišli v poštev.  

Spreminjanje položaja spanja

Če smrčeča oseba spi na hrbtu, jo obrnite, da bo spala na boku. To bo verjetno ustavilo smrčanje. Toda ta metoda ni dolgotrajna, saj se med spanjem večkrat obrnemo in v takšnem primeru boste neprestano morali ponavljati »vajo«.  

Sprostitev dihalnih poti  

Če oseba smrči, ker ima zamašen nos, ji povejte, naj pred spanjem uporabi kapljice za nos. Obstajajo tudi obliži za širjenje nosu, ki izboljšajo pretočnost nosu.  

Vlaženje zraka in grla

Smrčanje nastane zaradi trenja, ki povzroča dihanje. Dihalne poti morajo biti dovolj vlažne, da se zmanjša trenje in s tem smrčanje. Izpiranje nosu je prava tehnika za to, sicer pa je zelo poživljajoča, zato je priporočljiva tudi za tiste, ki ne smrčijo. Prav tako je treba piti dovolj vode, da grlo ni suho. Tudi alkohol pripomore k smrčanju, prav tako spodbuja dehidracijo, zato se mu je dobro izogibati. Koristno je tudi vlaženje prostora v zimskih dneh.

Hujšanje

Če se je oseba, ki smrči, v zadnjem času zelo zredila in sumite, da bi lahko bil to vzrok za smrčanje, potem bo nehala smrčati, ko bo zopet pridobila normalno težo.  

Spanje v drugi sobi

V primeru, da smrčanje resnično moti vaš počitek in kakovosten spanec ter ne delujejo nobene druge metode, pa je najboljše, da, če le imate možnost, greste spati v drugo sobo. Zaradi smrčanja ne bi smelo trpeti vaše zdravje in zadovoljstvo, saj je spanje poleg hrane, vode in zraka osnovna človekova potreba.   

Preberite še: Znanost ugotovila: prehranska dopolnila s kurkumo lahko privedejo do bolezni jeter  Ali pa: TO so prvi znaki raka na modih!