4 načini, kako se za vedno znebiti nezdrave maščobe okrog pasu

4 načini, kako se za vedno znebiti nezdrave maščobe okrog pasu (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2019

Ali ste vedeli, da obstajajo tri vrste telesne maščobe? Preberite, kako znanstveno dokazano izgubiti nezdravo – 'belo' maščobo na trebuhu na  varen način.

Maščoba okrog trebuha je nevarna, saj naznanja zamaščenost notranjih organov, predvsem jeter, želodca in prebavnega sistema. Iz vašega telesa črpa hormone in povzroča tveganje za  nastanek sladkorne bolezni ter raka na prebavilih.

Nastajanje maščobnih zalog okrog pasu je delno gensko in hormonsko pogojeno, vendar pa lahko na to vplivamo z zdravim načinom življenja, ki promovira fizično aktivnost in primerno prehrano.

Pomagate si lahko tudi s spodnjimi nasveti.

1. Poskrbite za mišice, saj se le-te bojujejo proti maščobi

»Mišice so nasprotje maščobe,« pravi kardiolog Francisco Lopez-Jimenez. Mišična masa iz krvnega sistema črpa glukozo in s tem pomaga jetrom, da lažje presnavljajo maščobo in blažijo vnetja. Obenem mišice na nogah in zadnjici pomagajo telesu pri ohranjanju zdravega metabolizma.

Na Harvardski univerzi so ugotovili, da 20 minutna vadba za moč namesto aerobne vadbe učinkoviteje preprečuje nabiranje maščobnih oblog okrog trebuha. Počepi, sklece in dvigovanje uteži so pokazali najboljše rezultate!

Seveda lahko to kombinirate tudi s kardio vajami, ampak namenite nekaj več pozornosti vajam za moč, svetuje dr. Lopez-Jimenez.

2. Prelisičite svoje možgane

Naši možgani imajo vprogramirano zavest, da je maščoba ključnega pomena za preživetje. Če se čez dan ne prehranjujemo redno, telo shrani vse, kar lahko, saj dela zalogo za hude čase.

Študije dokazujejo, da telo porabi največ energije čez dan, najmanj pa zvečer in ponoči. Večina znanstvenikov zato priporoča 16:8 dieto, kar pomeni:

  • 16 ur postenja
  • 8 ur prehranjevanja.

Raziskava je pokazala, da so moški z odvečno maščobo okrog trebuha na ta način v 12 tednih izgubili 3 % telesne teže. Tega načina prehranjevanje se ni težko držati, zato se je zelo priporočljiva za tiste, ki si želijo shujšati na dolgi rok in novo težo tudi obdržati.

Preverite: Kaj je prekinitveni post 16:8 in ali bi se ga morali lotiti?

3. Uživajte raznoliko prehrano, bogato z vlakninami

Večina nas zaužije premalo vlaknin, ki se nahajajo predvsem v zelenjavi. Mnoge vrste zelenjave, sadja, stročnic in polnovrednih žit so izredno bogate tudi z vitamini in minerali, ki jih telo nujno potrebuje, zato jih je priporočljivo vnašati kar se da pogosto.

4. Tri vrste maščobe – obrnite jih sebi v prid!

Ni vsa telesna maščoba škodljiva – 'rjava maščoba' za razliko od 'bele' - visceralne - maščobe okrog trebuha - pripomore h kurjenju energije in pomaga telesu, da proizvaja toploto. »'Rjavo' maščobo s staranjem izgubljamo,« pravi Dr. Cohen.

Številni znanstveniki skušajo najti način, kako 'belo' maščobo pretvoriti v 'rjavo'; odkrili so tudi tretjo vrsto, in sicer 'bež' maščobo, s pomočjo katere se druge maščobe lažje topijo.

Čez 5 do 10 let upajo na iznajdbo načina, kako jo uporabiti za pretvarjanje 'bele' maščobe v 'rjavo', zaenkrat pa jo lahko sami aktiviramo tako, da spustimo temperaturo v stanovanju pod 18 stopinj Celzija za vsaj 10 ur dnevno. Nizke temperature pomagajo aktivirati 'bež' maščobo, ki vas greje.

Preberite še:

In preizkusite:

Vir: Men's Health