V zimskem času naš apetit 'podivja'. Tudi raziskave so pokazale, da večji delež ljudi pozimi več jé. In tako večina ljudi spomladi pove, da se čez zimo zredi vsaj za kakšen kilogram. Tu je nekaj nasvetov, kako se temu izogniti.
Treba je biti zelo previden in jesti tisto hrano, ki nam pomaga ohraniti zdravje in nas obenem greje ter omogoča, da ohranimo teže ali celo shujšamo, če se bojujemo z odvečnimi kilogrami.
Predstavljamo vam nekaj živil, ki so zelo primerna za naš zimski jedilnik.
Ingverjev čaj
Pozimi skoraj vsem ustreza vroč čaj, najbolje pa je izbrati ravno ingverjev čaj. Ingver ima redko termogenetsko sposobnost, da greje organizem ter spodbuja cirkulacijo in pospešuje metabolizem, s čimer pomaga tudi pri hujšanju. Seveda ga lahko uporabljate tudi kot začimbo.
Preberite še: Kateri čaj piti ob določeni uri
Jetra
Jetra so poceni izvor proteinov, saj vsebujejo vitamina A in B 12, niacin, folno kislino ter tudi železo. Slaba lastnost jeter je vsebnost holesterola, zato je treba preostale dele jedilnika uravnati tako, da zmanjšate vnos maščob. Odvečne maščobne obloge na telesu se bodo začele topiti.
Ovsena kaša
Vroča ovsena kaša odlično greje, prav tako je izjemno bogata s fitokemikalijami in hranljivimi materijami. Sprašujete se, kako učinkuje? Raziskave so pokazale, da tisti, ki zajtrkujejo ovseno kašo, med kosilom vnesejo za tretjino manj kalorij.
Temna čokolada
Temna čokolada je polna antioksidantov in je tudi zaradi tega vključena v jedilnik za preventivo raka in srčnih obolenj. Če ste na dieti, bo nekaj kockic temne čokolade dovolj, da potešite potrebo po sladkarijah ali si pripravite vročo čokolado, ki vas bo pogrela in posladkala!
Vroča čokolada iz temne čokolade
Sestavine:
- 4 dl mleka
- 150 g temne čokolade z vsaj 70 % kakava
- 1 žlička sladkorja (lahko tudi brez)
- lahko dodate ščepec ingverja ali čilija, da vam pospeši cirkulacijo in metabolizem ali katero drugo začimbo, recimo cimet (odvisno od okusa)
Priprava:
Čokolado na drobno sesekljate. V posodo z debelejšim dnom pristavite mleko, sesekljano čokolado, sladkor in izbrano začimbo. Med nenehnim mešanjem z metlico maso segrevate 10 minut in pazite, da ne zavre. Odstavite. Vročo čokolado nalijete v skodelici, lahko ji dodate tudi stepeno sladko smetano in potresete s kakavom, ampak potem ne bo več ravno primerna za tiste, ki želijo shujšati.
Še en nasvet: vroča čokolada je okusnejša, če jo pustite stati nekaj ur in jo pogrejete pred zaužitjem.
Grški jogurt
Kalcij in beljakovine so zastopani v večjem odstotku v grškem jogurtu kot v navadnem jogurtu. Obenem je v grškem jogurtu manj ogljikovih hidratov in sladkorja, kar olajšuje usklajevanje jedilnika v skladu z dieto. Poleg tega je zaradi antibakterijskega delovanja idealen za zimske dni.
Preberite še: 13 okusnih načinov uporabe avokada pri pripravi zdravih obrokov
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?