Jesen na prehodu v zimo je prelepo obdobje, ki zna presenetiti tudi z muhastim vremenom ...
In ravno te pogoste spremembe ter vlažnost zelo ustrezajo virusom in bakterijam.
Najboljša preventiva, da bomo jeseni ostali zdravi, je okrepljen imunski sistem. Poleg rednega gibanja, ki zdaj res ne bi smel biti več neznanka, si lahko pomagamo z različnimi živili, ki nas bodo dobro napolnili z vitamini in minerali.
Jabolka
Jabolka so velika jesenska radost, zato je zdaj pravi čas, da v njih uživate na različne načine. Odlična so surova, specite kakšno jabolčno pito ali pa sadje preprosto specite. Seveda so za imunski sistem najboljša surova, ki pa jih nikar ne lupite, saj so prav v lupini skriti vitamini. Samo jabolko je predvsem dobro kot vir lahko prebavljivih vlaknin, ki pospešuje delovanje prebave, ki je zelo pomembna za delovanje imunskega sistema in blaženje vnetij. Če pa jabolka pripravljate, pečete ali kuhate, jim mirno dodajte cimet, ki ima prav tako kup odličnih lastnosti.
Pastinak
Dobri stari pastinak velja za rahlo prezrtega, kot da je siromašni rojak slavnega korenčka. Pravzaprav pa bi si zaslužil pravičnejšo obravnavo, ker njegova bleda zunanjost skriva bogato mešanico hranil – folne kisline, vitamina B6 in vitamina B5. Mimogrede vitamini B so ključnega pomena za funkcijo metabolizma in proizvodnjo energije. Kokošja juha s pastinakom je boljša od števil zdravil proti prehlada, pogumnejši pa ga lahko poskušajo enostavno popeči z malo oljčnega olja, popra in soli.
Česen
Zdravstvene prednosti česna so dobro znane, ni pa odveč ponoviti, da dva stroka česna na dan izjemno okrepita imunski sistem ter vas dejansko obvarujeta pred nadležnimi prehladi. Raziskovalci britanske univerze v Essexu so to tudi potrdili: 146 ljudi, ki je sodelovalo v raziskavi, je 12 tednov jedlo izvleček iz česna. In rezultat je pokazal, da so ljudje, ki so jemali česnov izvlečke, imeli dvakrat
manj prehladov od tistih, ki česna niso uživali.
Sladki krompir
Ta specifični gomolj je zadnja leta napravil veliki bum na naših tržnicah, pa ne samo zaradi svojega sladkega okusa, temveč tudi zaradi značilnih zdravilnih lastnosti. Sladki krompir je odličen vir kalija in pomaga pri obnovi elektrolitov, hkrati pa spodbuje tudi delovanje mišic in srca. Ob vsem tem pa ima še veliko vlaknin in dobrih ogljikovih hidratov, ki vam bodo dali energijo za daljši čas.
Buča
Pravi jesenski simbol vsebuje in lahko ponudi mnogo več od zgolj dekoracijo za noč čarovnic. Bogata je z antioksidant ter nabita z vitamini A, C in E. Njena semena, ki so izvrstna zabava za zobe, pa so polna vlaknin, proteinov in mineralov. Za najboljši učinek bučo popecite v pečici, lahko naredite pito ali pa enostavno skuhate priljubljeno bučno juho.
Citrusi
Na splošno je znano, da so citrusi bogati z vitaminom C. Poleg slavnega C-ja vsebujejo flavonoide, ki pomagajo pri delovanju in zdravju srca, ter antioksidante, ki zmanjšujejo raven slabega holesterola in trigliceridov. Vitaminska bomba v rdeči grenivki ali pomaranči telesu pomaga, da bolje prenese prehlad, čeprav ga ne more ravno preprečiti, glede na rezultate raziskav ameriške akademije za prehrano in dietetiko.
Brokoli
Brokoli velja za enega najboljših virov vitaminov K in C. Kot njegova bližnja 'sestrična' cvetača je odličen vir kalija in vlaknin, ki pomagajo pri delovanju prebavnega trakta in krepijo probiotično floro. Vitamin C je bistven za ustvarjanje kolagena, ki krepi tkivo in kosti ter pospešuje celjenje ran, hkrati pa je tudi močan antioksidant, ki varuje telo pred prostimi radikali.
Foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?