Blitva – odlična za žensko zdravje

7. 6. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Blitva – odlična za žensko zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Vsaka ženska, ne glede na leta, mora čim večkrat jesti blitvo, ker je ravno za nežnejši spol vir zdravja.

Seveda pa jo svetujemo tudi moškim, ker med drugim varuje pred tveganjem za razvoj raka na prostati. Preprečuje osteoporozo, Alzheimerjevo bolezen in infarkt. Njena velika prednost je, da ob toplotni obdelavi ne izgublja hranilnih vrednosti.

Blitvo so cenili že v davnih časih, o čemer tudi pripovedujejo Aristotelovi zapisi iz 4. st. pr. n. št. Njene zdravilne moči so prepoznali še za časa starih Grkov in Rimljanov, zaradi česa so jo imeli za čudežno rastlino. Vzgajajo jo zaradi izjemno hranljivih listov, medtem ko se korenina redkeje uporablja.

Energijska in hranilna vrednost

Blitva v svojih listih skriva številne hranilne snovi, zaradi česar jo imajo za zelo močno živilo. Skorajda ni vitaminov ali mineralov, ki niso prisotni v tej zeleni zelenjavi, ki je posebej priljubljena v mediteranski kuhinji.

Po trditvah strokovnjakov je v blitvi prisotnih približno 13 različnih antioksidantov, med katerimi še posebej izstopajo alfa- in beta-karoten, lutein, zeaksantin in holin.

K, A, E in C

Je eno od redkih živil, ki zaradi toplotne obdelave ne izgublja svoje vrednosti. V nasprotju z drugim sadjem ali zelenjavo se količina hranil v blitvi po procesu toplotne obdelave celo poveča.  V eni porciji listov blitve so v precejšnih količinah dostopni vitamini K, A, E in C ter minerali magnezij, mangan, kalij in železo. V nekaj manjšem odstotku so prisotni riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kislina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink in selen.

Blitva je odličen vir folne kisline, zaradi česar se uživanje še posebej priporoča nosečnicam in doječim materam. Bogata je tudi s klorofilom, ki človeškemu telesu večkratno koristi.

Nakup in hranjenje blitve

Med nakupom te zelenjave bodite pozorni na njen videz in kakovost. Listje blitve ne sme biti uvelo, temveč izrazito temno zelene barve. Steblo mora biti trše in na koncih ne sme biti rjavo, ker je to znak gnitja. Blitvo lahko hranite v hladilniku tri do štiri dni. Zavijte jo v plastično vrečko in pustite v hladilniku.

Če imate blitvo na svojem vrtu, ne dovolite, da propade. Brez strahu, da bo manj okusna, jo zmrznite. Blitva je namreč ena od vrst zelenjave, ki s procesom zamrznitve skorajda v popolnosti zadržuje svoj okus. Zmrznite jo tako, da sprva liste blanširate v vreli vodi (približno 2 minuti), nato jih ohladite in spakirajte v zamrzovalnik; celo ali na drobno narezano, odvisno, kako jo boste pripravljali.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"