Drobnjak - razkužuje in pospešuje prebavo

7. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Drobnjak - razkužuje in pospešuje prebavo (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Drobnjak je začimbna rastlina trajnica. Je najmanjši med užitnimi vrstami čebul in izvira iz Evrope, Azije ter Severne Amerike. Ima podoben, a manj izrazit okus kot čebula.

Na Kitajskem so ga poznali že pred štiri tisoč leti. Pogovorno mu pravijo tudi šintlah, šnitlih, šintelc in čebulček. V kulinarične namene ga lahko v nasekljani obliki uporabljamo za začinjanje rib, krompirja, juh in drugih jedi.

Zdravilne lastnosti drobnjaka so zelo podobne lastnostim česna, le da so šibkejše. Listi drobnjaka vsebujejo veliko vitamina C, mineralov in vitaminov. Rastlina pospešuje prebavo in razkužuje prebavila, učinkovita pa je tudi pri slabokrvnosti in čiščenju krvi. Zaradi svojih lastnosti je drobnjak zelo uporaben tudi za odganjanje insektov z vrtov.

Skutni namaz z drobnjakom

Poljubno količino skute pretlačimo z vilicami in ji primešamo dve žlici kisle smetane, malo jogurta in sol ter predhodno nasekljani drobnjak.

Skuta z drobnjakom je odlična na črnem ali drugem polnozrnatem kruhu, lepo pa se ujema tudi s kuhanim krompirjem.

Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem