iHELP – Skupaj rešujemo življenje

Idejni vodja projekta Andraž Ogorevc. (foto: Goran Antley) Goran Antley
15. 5. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Da bi čim več ljudem pomagali reševati življenja in da bi zmanjšali število žrtev srčnega zastoja ter drugih nenadnih nesreč, so mladi izumitelji razvili mobilno aplikacijo iHELP.

Ideja se je porodila, ko je brat Andraža Ogorevca, ki je idejni vodja projekta, doživel hudo alergično reakcijo na zdravila. Med čakanjem na reševalce službe nujne medicinske pomoči, 12 kilometrov iz Ljubljane, je 42 minut razmišljal, kako bi lahko pomagal bratu, kje so reševalci, ali bi bilo bolje, da ga odpelje sam na urgenco ...

Sicer pa je Andraž tudi sam srčni bolnik, kakor tudi njegova starša, kar ga je spodbudilo k razmišljanju, kako bi lahko pomoč v primeru srčnega zastoja prišla hitreje. Pri tem se mu je porodila ideja, zakaj ne bi na pomoč sam poklical bližnjih, sosedov ali naključnih reševalcev v bližini! Domislil se je,  da bi to lahko napravil z mobilnim telefonom, saj ga ima večina nekje v bližini. Tako je nastala  rešitev za hitrejše reševanje – mobilna aplikacija iHELP.

Cilji  projekta iHELP so združiti ljudi z znanjem prve pomoči, laike in organizacije v varnostno mrežo, znotraj katere bo reševanje možno prej kot v štirih minutah. S tem bi se stopnja preživetja v primeru srčnega zastoja  z današnjih pet do sedem odstotkov lahko povzpela na 50 odstotkov. Hkrati projekt načrtuje povečanje števila reševalcev  s tisoč na sto tisoč in povečanje število defibratorjev s tisoč na tri tisoč, kar je minimum za ustrezno pokritost.

Idejam in ciljem projekta so se pridružili pri zavarovalnici Adriatic Slovenica, katere predstavnika, izvršna direktorica trženja mag. Karmen Škoda Piško in predsednik uprave zavarovalnice Adriatic Slovenica Gabrijel Škof, sta podpisala pogodbo z idejnim vodjo projekta Andražem Ogorevcem, da prispevajo k razvoju ideje in gibanja iHELP doma in v tujini.

Več o projektu na www.ihelp.si

Besedilo: Suzana Golubov