V času, ko prihajajo hladnejši dnevi, je še več pozornosti potrebno nameniti dobremu delovanju imunskega sistema. Pri tem igra kar nekaj vloge tudi prehrana in živila, ki odpornost krepijo ali slabijo.
Prevelika količina sladkorja lahko za več ur zmanjša odpornost, kar ni spodbudna novica za zdravje. Medtem ko lahko sladkor v sadju ali drugih naravnih virih telo nekoliko okrepi (predvsem, če se nahaja v kombinaciji z vlakninami in vitamini), ima predelani sladkor na telo kot celoto nekaj neprijetnih učinkov.
Sladkor in vpliv na zdravje
»Uživanje prevelikih količin sladkorja lahko vpliva na celice v imunskemu sistemu, ki so usmerjene proti bakterijam. Sladkor vpliva na način, kako vaše bele krvničke napadajo bakterije,« pojasnjuje gastroenterolog Niket Sonpal.
»Pomanjkanje hranil lahko poveča stopnjo tveganja pri odganjanju okužb, živila z visoko vsebnostjo rafiniranega sladkorja pa so običajno hranilno zastarela. Sladkor v telesu sproži vnetje, kar lahko prispeva k boleznim, ki so kronične narave, kot so bolezni srca in ožilja ter sladkorna bolezen.«
Koliko sladkorja je preveč?
Predvsem sladkosnedim ljudem se je težko povsem izogniti sladkorju, toda tudi sicer se sladkor nahaja v marsikaterem izdelku, ki ga je moč kupiti v trgovini. Sonpal glede količine sladkorja, ki škoduje pravi, da je verjetno treba zaužiti veliko sladkorja, da bi se pokazal negativni učinek. Raziskave kažejo, da lahko uživanje 75 do 100 gramov sladkorne raztopine ovira imunske funkcije telesa.
Morda se 75 gramov sladkorja sliši veliko in je težko pomisliti, da jih morda zaužijete, vendar je v resnici to enakovredno na primer dvema pločevinkama gazirane pijače. Zaviranje delovanja imunskega sistema se prične že 30 minut po zaužitju sladkorja in lahko traja do pet ur.
Kako okrepiti imunski sistem?
Poleg zmanjšanja zaužitja sladkorja lahko svojo imuniteto okrepite tudi na drugačne načine. Med njimi je uživanje zdrave hrane, ki ima veliko vlogo pri zaščiti pred boleznimi. »Citrusi, kot so grenivke, pomaranče in mandarine, so odlični skupaj z zelenjavo, kot so brokoli, česen in špinača,« priporoča Sonpal. Drugi koristni izdelki, ki jih lahko vključite v svojo prehrano, so ingver, jogurt, mandlji, kurkuma, zeleni čaj in školjke.
Pri okrepitvi imunskega sistema imajo vlogo tudi drugi dejavniki, vključno z omejevanjem predelanega sladkorja in uživanjem dobrega sadja, zelenjave in beljakovin. Marion Nestle, profesorica prehrane in živilskih študij na newyorški univerzi, dodaja, da je poleg drugih dejavnikov življenjskega sloga, ki pripomorejo k zdravju, ključnega pomena uživanje prehrane, bogate z zelenjavo, izogibanje kajenju in pitju alkohola, ter dosledna skrb za zadostno količino spanca.
Vir: huffpost.com
Preverite tudi Aktivni podkast:
V epizodi prve sezone našega podkasta je z nami Janja Kogovšek, mag. prehrane, ki se ukvarja s prehranskim svetovanjem, deluje pa tudi pod Instagram profilom Nutrika.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem