Jajca – priljubljena hrana ljudi

21. 2. 2018 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jajca – priljubljena hrana ljudi (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Že od nekdaj se sprašujemo, kaj je bilo prej: kokoš ali jajce. Nikoli pa ni bilo ne vprašanja ne dvomov o tem, da jajce spada med najbolj hranljiva živila, ki so težko nadomestljiva z drugimi.

Kokošja jajca so eno od osnovnih živil ljudi tukajšnjih prostorov in skorajda nemogoče je najti hladilnik, v katerem ni vsaj nekaj jajc. Včasih je vsako gospodinjstvo na vasi ali v primestnih naseljih imelo svoje kokoši, ki so bile hranjene z naravno hrano, zato so bila jajca visoke kakovosti. Danes, ko se je v vse vmešala industrijska proizvodnja, tudi v rejo kokoši in proizvodnjo jajc, se pojavlja vse več nasprotovanj okoli pomena tega živila v človekovi prehrani.

Res pa je tudi, da imajo jajca – kakor večina drugih živil – svoje dobre in slabe lastnosti, pretiravanje z njimi pa vodi do tega, da se tista slaba plat jajc znajde v prvem planu. Drži, da vsebujejo holesterol, a so strokovnjaki že pred leti ugotovili, da uživanje jajc na raven holesterola v krvi nima velikega vpliva. Vseeno pa je prav, da so zdravstvene prednosti poudarjene. Nutricionisti pravijo, da so jajca eno od najbolj hranljivih živil, za maksimalen učinek pa se priporoča eno jajce dnevno. Ne vsebujejo glutena in ogljikovih hidratov, zato so odličen izbor za ljudi, ki se prehranjujejo drugače.

Če imate priložnost, vedno izberite domača jajca, od kokošk, ki hodijo po dvorišču in si same najdejo hrano. Takšna so namreč neprimerljivo bolj zdrava. Negativno na vaše zdravje lahko vpliva le način shranjevanja jajc in živil, s katerimi jih kombiniramo.

Surova jajca vsebujejo 71 kalorij in 2 g nasičenih maščob. Omleta s špinačo in enim rumenjakom je recimo dobra izbira. Toda jajca, ki so ocvrta s slanino in holandsko omako, pa vsebujejo 800 kalorij in 26 gramov nasičenih maščob.

Zdravilne lastnosti

Jajce je eno boljših virov proteinov in vsebuje vse bistvene aminokisline. Zato je tudi obvezen del jedilnika otrok in športnikov, ki pogosto dajo prednost beljaku, ker vsebuje proteine in bistvene aminokisline, obenem pa v nasprotju z rumenjakom ne vsebuje holesterola. Je izjemno dober vir železa, zato slabokrvnim svetujejo, naj ga obvezno uvrstijo na jedilnik. Jajce je bogato z vitamini B12, D in E, prav tako je odličen vir luteina in zeaksantina, zato ga lahko uvrstimo med živila, ki pripomorejo k zaščiti zdravja oči. Eno jajce dnevno pokriva 26 odstotkov potreb organizma po folni kislini, ki spodbuja funkcije možganov. Folna kislina je še posebej pomembna za nosečnice.

Izboljšujejo razpoloženje

Znanstveniki so odkrili, da jajce vsebuje DHA, pomembno komponento, ki pospešuje mentalne funkcije in koncentracijo. Nizka raven teh esencialnih maščobnih kislin se povezuje s spremembami razpoloženja, izgubo spomina, utrujenostjo in poslabšanjem vida. Zahvaljujoč bogastvu biotina, vitamina, ki sodeluje v metabolizmu maščob in ogljikovih hidratov, uživanje jajc spodbuja proizvajanje energije v organizmu. Obenem ta vitamin ohranja zdravje kože, las in nohtov, zato je rumenjak pogosto glavna sestavina v doma pripravljenih maskah za lase, nohte in kožo. Uživanje jajc prav tako ustvarja občutek sitosti, zmanjšuje tek in s tem prispeva k izgubi kilogramov, zato je jajce zelo primerno za dieto.

Foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"