Kaj jesti po srčnem infarktu? Nutricionistka razkriva, katera hrana najbolje ščiti srce

3. 8. 2024
Deli
Kaj jesti po srčnem infarktu? Nutricionistka razkriva, katera hrana najbolje ščiti srce (foto: Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona))
Instagram @chloeveitchofficial (Posnetek zaslona)

Kako čim bolje zaščititi svoje srce? V prehrano vključite ta živila.

Če ste preživeli infarkt ali ste srčni bolnik, ki želi preprečiti, da bi do infarkta prišlo, je izredno pomembno upoštevati nekaj prehranskih smernic, je za portal zdravlje.kurir.rs povedala Jovana Srejić Ferluga, prehranska strokovnjakinja. Tukaj je 12 priporočil, ki jih je dobro upoštevati.

Ne spreglejte:

12 prehranskih smernic po srčnem infarktu

  1. Jejte veliko zelenjave (pet porcij vsak dan) in svežega sadja (dve porciji na dan). Izbirajte kruh, testenine in druge ogljikove hidrate iz polnozrnatih žit.
  2. Izberite pusto meso, meso jejte brez kože in mastnih delov. Omejite (ali najbolje izključite iz prehrane) predelane mesnine, vključno s klobasami in mesnimi narezki.
  3. Ribe naj so na jedilniku dva do trikrat tedensko.
  4. Vsaj dva večja obroka na teden naj bodo brezmesna. Kot vir beljakovin uporabite stročnice (fižol, grah, leča).
  5. Vsak teden pojejte maksimalno sedem jajc oziroma eno jajce na dan.
  6. Omejite ali popolnoma izključite mastne, listnate pekovske izdelke, hrano, pripravljeno v cvrtniku ali globokem olju, slane prigrizke in sladkarije.
  7. Omejite vnos soli, izogibajte se predelanim prigrizkom, narezkom, slanim sirom.
  8. Od mlečnin uporabljajte manj mastne mlečne izdelke.
  9. Izberite zdrave vrste maščob, predvsem oljčno olje in mastne ribe, ki so vir omega 3 maščob.
  10. Oreščki so odličen dodatek solatam, izberite neslane mandlje, indijske oreščke ali arašide. Bodite zmerni pri količini: ena porcija je 15 - 30 gramov.
  11. Pijte predvsem vodo in se izogibajte sladkanim pijačam.
  12. Vnos kofeinskih pijač, kot sta kava in pravi čaj, naj bo zmeren.

Prehrana naj bo usmerjena v preprečevanje povišanega nivoja maščob v krvi, visokega krvnega tlaka in povišane telesne teže.

Pomembna hranila

Pomembno je, da s prehrano telo dobi vsa pomembna hranila za okrevanje, zaščito srca in ohranjanje zdravja. Med hranili, ki so še posebej pomembna, sodijo vlaknine, omega-3 maščobne kisline ter antioksidanti, kot so vitamin C in E, likopen in beta karoten.

Viri hranil v živilih:

  • Vitamin C: paprike, brokoli, brstični ohrovt, jagode, ananas, pomaranče, kivi, melona, cvetača
  • Vitamin E: sončnice, mandlji, špinača, blitva, avokado, arašidi, soja, beluši
  • Likopen: lubenica, kuhan paradižnik, grenivka, rdeča sladka paprika, vijolično zelje, mango, korenje
  • Beta karoten: korenje, zeleno listnato zelenjavo, solata, buča, rdeča sladka paprika, marelice, grah, brokoli
  • Omega-3 maščobne kisline: mastne ribe - tuna, losos, sled, skuša, polenovka, pa tudi laneno seme, chia semena

S pravilnim pristopom k prehrani lahko bistveno izboljšate svoje zdravje in zmanjšate tveganje za prihodnje srčne težave. Vsekakor pa se o spremembah najprej posvetujte s svojim zdravnikom.

Vir: zdravlje.kurir.rs

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković