Kako nadure in stres v službi vplivajo na srce

Kako nadure in stres v službi vplivajo na srce (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2017

Potrebujete konkreten razlog, da se odrečete dodatnim uram v pisarni, ne nosite dela domov in poskrbite zase? To odkritje vas bo mogoče spravilo na realna tla.

Ni skrivnost, da podaljšani delovni čas, dodatne obremenitve in zahteva po stalni pripravljenosti za službo slabo vplivajo na zaposlene: poslabšajo razpoloženje, povečajo stres in napetost. 

Pred kratkim objavljena raziskava je odkrila še eno skrito nevarnost, ki preti srcu. Ljudje, ki delajo več kot 55 ur tedensko, imajo večje tveganje za razvoj atrijske fibrilacije, torej motnje srčnega utripa. To zdravniki povezujejo tudi s kapjo in drugimi zdravstvenimi težavami, ki se jim bolj verjetno izognejo tisti s 40 urnim delovnikom. Analiza združuje podatke iz osmih opravljenih študij, ki vključujejo več kot 85.000 moških in žensk iz Velike Britanije, Danske, Švedske in Finske. Ob začetku izvajanja raziskav nihče od sodelujočih ni imel atrijske fibrilacije, vendar se je v naslednjih desetih letih ta pojavila pri 1061 ljudeh.

Ko so znanstveniki pogledali od blizu, so ugotovili, da imajo tisti, ki so delali največ ur tedensko, kar 40% večje možnosti za razvoj motnje srčnega utripa kot tisti, ki so v službi preživeli manj časa. Pri tem so upoštevali dejavnike: starost, spol, prekomerno težo, socialnoekonomski položaj, kajenje, pogosto uživanje alkohola, telesno aktivnost in prosti čas. Še bolj zaskrbljujoče je to, da 90% udeležencev, ki so delali prekomerno, prej ni trpelo za boleznimi srca in ožilja. Ob upoštevanju naštetih dejavnikov so potrdili povezavo med motnjo in podaljšanim delovnim časom.

Raziskovalci pa ne morejo ugotoviti, kako točno pozne ure v pisarni sprožijo začetek motnje ritma srca. Sumijo, da imata pri tem vlogo stres in izčrpanost, zaradi česar so srčno-žilni sistem in avtonomno živčevje bolj ranljivi za nepravilnosti. So pa prepričani, da njihovo odkritje lahko pomaga deloma odgovoriti na vprašanje, zakaj imajo ljudje, ki delajo veliko nadur, povečano tveganje za možgansko kap. Potrebnih bo seveda še kar nekaj raziskav, da bi lahko natančno potrdili vse ugotovitve, vendar je študija že sedaj veliko prispevala k ugotavljanju povzročitelja motenega srčnega utripa.

Obstajajo tudi drugi načini, na katere nadure škodujejo vašemu zdravju. Poleg bolezni srca, si lahko povečate tveganje tudi za sladkorno bolezen, astmo in artritis. Prvi ukrep, ki ga lahko izvedete kar sami je, da skušate zmanjšati količino stresa.

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri