Kako ostati fit in ohraniti normalno težo po 40. letu

Kako ostati fit in ohraniti normalno težo po 40. letu (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Nasveti, kako ohraniti mišično maso ...

Vse življenje migate in zmerno pazite pri hrani in tako nekako vzdržujte svojo formo in postavo. No, potem pa človek dočaka 40 let in še kakšno pomlad čez in vse skupaj se malo spremeni.
Za vse se je treba bolj potruditi – več migati in bolj paziti pri prehrani. Po 40. letu za vitko linijo grehi praktično niso več dovoljeni.

Upad mišične mase

Dejstvo je, da se metabolizem po 40. letu upočasni, a zdaj je pametno, da izvemo, zakaj. In predvsem, zakaj je toliko težje izgubiti odvečne kilograme? Res je, da se metabolizem upočasni, a iz povsem drugih razlogov, kot nas misli večina. Vse se zgodi, ker naše telo začne izgubljati mišično maso – vsako desetletje po 30. letu izgubimo od 3 do 5 odstotkov mišične mase. In izguba mišic vpliva tudi na porabo kalorij – manj kot imamo mišic, manj kalorij porabi naše telo. Prav zaradi tega ne moremo po 40. letu pričakovati istih rezultatov kot pri 20.

Lahko prelisičimo metabolizem

Dobra novica je, da lahko premagamo upočasnitev metabolizma. Zelo pomembno je, da svojemu treningu dodate vaje z utežmi in vaje za prožnost. Odlična kombinacija so uteži in joga ali pilates. Če niste bili prej aktivni, potem je pametno, da začnete počasi na primer s hitro hojo ali hojo v hrib, potem pa se počasi vpišete na različne oblike 'boot campov'. Zelo pomembno je, da poženemo kri po žilah, saj tako preprečimo kardiovaskularne bolezni. A tako za moške kot za ženske je izredno pomembno, da delajo vaje z utežmi, lahko tudi delajo vaje z lastno telesno težo (sklece, počepi, …). Masa mišic tam po 45. letu izredno hitro pada, zato nikar ne odlašajte z redno vadbo.

Uravnotežena dieta

Za vitko in gibko telo po 40. letu pa seveda zelo veliko vlogo igra tudi zdrava, uravnotežena prehrana. Strokovnjaki svetujejo, da z leti uživate več beljakovin (predvsem rastlinskih), zdravih maščob, malo ogljikovih hidratov (najbolje, da se odrečete kruhu, testeninam in sladkarijam) ter seveda, da vaša prehrana sloni na zelenjavi in sadju. Zadnje čase je zelo moderno, da se starejšim ljudem svetuje, da svojemu telesu privoščijo vsaj 12 ur počitka – tako da na primer od 6. zvečer do 6. zjutraj ne jedo.

Foto: Shutterstock