Železo je izjemno pomemben mineral, saj sodeluje pri prenašanju kisika skozi telo.
Najdemo ga v rastlinski hrani:
- žitarice,
- špinača,
- rdeča pesa,
- brokoli,
- ohrovt,
- rozine,
- suhe slive,
- brusnice,
- banane ...
in hrani živalskega izvora:
- goveje meso,
- perutnina, ribe in
- morski sadeži.
Železo se v telo bolje absorbira iz mesa kot iz rastlin: iz mesa od 7- do 35-odstotno, iz rastlin pa od 2- do 20-odstotno. Znano je, da železo v mesu spodbuja absorpcijo železa v rastlinah, zato je obe vrsti hrane priporočljivo uživati skupaj.
Absorpcijo železa iz hrane spodbuja tudi vitamin C, zato vam za malico priporočamo npr. kombinacijo žitaric in pomaranče.
Novo na Metroplay: Zakaj duhovni učitelji pogosto padejo na preizkušnjah MOČI, DENARJA in SPOLNOSTI | Romana Strašek