Kardiolog pojasnjuje, kaj je zares smiselno narediti, če imate visok krvni tlak.
Hipertenzija je resno zdravstveno stanje, ki med drugim povečuje tveganje za nastanek bolezni srca in srčnega infarkta.
Ne spreglejte:
- Kateri sir je po mnenju nutricionistov najbolj zdrav?
- Zakaj v restavracijah na vrhu jedi dobite košček peteršilja?
- Zdravnik pojasnjuje: "To živilo je bolj zdravo, če je konzervirano"
Prehrana ima veliko vlogo, še posebej pa se običajno osredotočamo na vnos soli. Ruski kardiolog dr. Jegov Novikov pojasnjuje, da ljudje s hipertenzijo običajno še bolj hrepenijo po slani hrani, kakor običajno. Ob tem sam ne priporoča stroge opustitve soli, temveč le dnevno omejitev vnosa. Svetuje, da posamezniki s hipertenzijo dnevno zaužijejo največ pet gramov soli (približno ena čajna žlička).
Hrana naj bo pripravljena doma
Pri omejitvi soli pa se moramo zavedati še drugega pomembnega dejstva: če veliko jemo zunaj, težko nadzorujemo, koliko soli vsebuje naša hrana. "Če imate težave s povišanim krvnim tlakom, je najbolje, da hrano pripravljate doma, kjer lahko nadzirate količino soli. Pri nakupovanju živil bodite pozorni na vsebnost natrija, ki je navedena med hranilnimi vrednostmi," pravi kardiolog.
Med živili, ki vsebujejo veliko količino soli, sicer spadajo suhe mesnine, slani prigrizki, predpripravljeni sendviči ter pica in ostala hitra hrana.
Za ljudi s hipertenzijo se priporoča pestra, uravnotežena prehrana, bogata s sadjem, zelenjavo, oreščki in mastnimi ribami. Smiselno je omejiti uživanje izdelkov iz bele moke. Seveda pa je najbolje, da se ob težavi posvetujete z zdravnikom ali drugim strokovnjakom, ki vam bo lahko svetoval glede na vaše individualno stanje.
Vir: mondo.rs
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?