Jod je izjemno pomemben element, ki pa ga primanjkuje večini Slovencev. Preverite, kateri so znaki pomanjkanja joda.
Veliko govorimo o pomanjkanju železa, magnezija in kalcija, redko pa se osredotočimo na pomanjkanje joda. A ravno pomanjkanje joda je pogost pojav pri številnih slovencih.
Dietetičarka Janja Kogovšek je na svojem Instagram profilu pred kratkim opozorila na raziskavo, v kateri se je izkazalo, da Slovencem pogosto primanjkuje ravno joda.
Pomanjkanje je bilo zaznati tako pri vsejedih posameznikih, kakor tudi pri vegetarijancih, veganih ter ljudeh, ki se prehranjujejo po LCHF režimu.
Zakaj je jod pomemben?
Omenjeni element igra pomembno vlogo pri ustreznemu delovanju ščitnice, kar je neposredno povezano s proizvodnjo in delovanjem ščitničnih hormonov. Slednji so odgovorni za številne procese v telesu, denimo srčni utrip in prebava.
S tem, ko telesu ne zagotovimo dovolj joda, lahko torej prispevamo k nastanku številnih bolezni.
Pomanjkanje joda predstavlja tveganje za težave in bolezni, kot so:
- Neplodnost;
- Rak ščitnice;
- Druge bolezni ščitnice;
- Visok krvni tlak;
- Kognitivne težave;
- Zastoj v telesni in duševni rasti (pri otrocih).
Znaki pomanjkanja joda
Pomanjkanje najlažje prepoznate po naslednjih znakih:
- Otekanje žlez v vratu;
- Golša;
- Nepojasnjeno povišanje telesne mase;
- Nepojasnjena utrujenost in šibkost;
- Izpadanje las;
- Suha koža;
- Upočasnjen srčni utrip;
- Težave z osredotočenostjo in spominom;
- Neredne menstruacije.
V kolikor sumite, da vam primanjkuje joda, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vas bo napotil na ustrezne preiskave, s katerimi boste ugotovili, če vam resnično primanjkuje tega elementa.
Kje se nahaja jod?
V Sloveniji se je jod že leta nazaj dodajal kuhinjski soli z namenom, da bi odpravili pomanjkanje joda pri ljudeh. A na policah imamo danes na voljo tudi nejodirano sol, ki jo uporabljajo številni. Če vam primanjkuje joda, je priporočljivo, da v kuhinji uporabljate jodirano sol.
Jod se sicer nahaja tudi v morskih algah, jogurtih, morski hrani (škampi, tuna, školjke) in jajcih.
Da bi svojemu telesu zagotovili vse pomembne minerale, moramo poskrbeti za pestro, uravnoteženo prehrano. V primeru dvomov pa se je vedno priporočljivo posvetovati z ustreznimi strokovnjaki.
Vir: templehealth.org
Morda bi vas zanimalo tudi:
Kineziologinji o pravilnem gibanju
V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.
Pogovoru prisluhnite tukaj:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?