Scroderjeva študentka nevroznanosti Jamie Honohan se je lotila raziskovanja učinkov zelo mastne in sladke hrane na možgane.
Kot je pojasnila, so jo zanimali učinki visokih koncentracij mastne in sladke hrane v revnejših predelih, kjer je več ljudi s prekomerno telesno težo.
"Moja raziskava je izhajala iz radovednosti preučevanja človeškega vedenja in naših vzgibov pri prehranjevanju," je pojasnila Honohanova. "Piškote Oreo smo si izbrali zato, ker so najbolj priljubljeni piškoti v ZDA, zelo rade pa jih imajo tudi podgane, hkrati pa vsebujejo velike količine maščobe in sladkorja ter so zelo prodajani v skupnostih z nižjim ekonomskim statusom."
Nadaljnja raziskava možganov podgan pa je pokazala, da so zaznali bolj povečano delovanje v njihovem možganskem centru za užitek po tem, ko so pojedle piškot Oreo, kot pa, ko so jim vbrizgali eno od drog. "In to je tisto novo odkritje, ki nas je zanimalo.
"Ugotovili smo, da zelo mastna ali zelo sladka hrana bolj aktivirala možgane kot trda droga."
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa