Morska hrana je dobra za naše zdravje.
Bogata je s kakovostnimi beljakovinami ter vsebuje malo nasičenih maščob, znižuje holesterol ter preprečuje nastanek srčnih bolezni.
Kar je najbolje, če si izberemo jedilnik, kjer prevladujejo morski sadeži in zelenjava – vsega lahko več pojemo in ni nam treba trpeti lakote.
Morski sadeži imajo manj kalorij kot druge oblike mesa. Uživanje rib ni le na splošno dobro za telo, temveč spodbuja tudi zdrav metabolizem in nam da veliko energije. Ribe nas nasitijo hitreje, zaradi česar pojemo manj hrane, maščobne kisline omega 3 pa pomagajo pri prebavi in preprečujejo nastanek žolčnih kamnov.
Primer jedilnika za morsko dieto
Ponedeljek:
Zajtrk: 2 trdo kuhani jajci, en svež paradižnik ali paprika
Kosilo: losos s kuhanim brokolijem, skleda zelene solate
Večerja: na žaru pečena riba po izbiri, 1 avokado
Malica 1: 5 kozic, rezine paprike
Malica 2: pest oreščkov
Torek:
Zajtrk: 2 umešani jajci, puranja salama
Kosilo: paradižnikova solata s feto
Večerja: pečen piščanec, malancan, pečen na olivnem olju
Malica 1: 5 oliv na solati iz dveh paradižnikov ali paprike
Malica 2: orehi
Sreda:
Zajtrk: omleta iz jajc omega-3 s špinačo
Kosilo: popražen piščanec z brokolijem in indijskimi oreščki
Večerja: na žaru pečen morski list z blitvo
Malica 1: olive, sir feta
Malica 2: mandljevo maslo, stebla zelene
Četrtek:
Zajtrk: zmešanček iz navadnega jogurta in 50 gramov jagodičevja
Kosilo: vegetarijanski polpet z malo ogljikovimi hidrati
Večerja: na žaru pečene kozice s pečeno rdečo papriko in kitajskim zeljem
Malica 1: brokoli, omaka iz humusa
Malica 2: mandlji
Petek:
Zajtrk: poširana jajca s paradižnikom in šunko
Kosilo: tunina solata z zeleno solato in solatnim prelivom
Večerja: na žaru pečen zrezek s pečenimi šparglji
Malica 1: olive s kockami parmezana
Malica 2: pistacije
Sobota:
Zajtrk: na žaru pečen losos z avokadom
Kosilo: tortilja z malo ogljikovimi hidrati s piščancem in namazom iz oliv
Večerja: ponev s kozicami in bambusovimi vršički
Malica 1: surovo korenje z omako gvakamole
Malica 2: indijski oreščki
Nedelja:
Zajtrk: svež smuti
Kosilo: velika skleda solate, kos mesa po želji
Večerja: pečena bela riba, brokoli, solata iz paprik in paradižnika
Malica 1: 3 korenčki s humusom
Malica 2: mešani oreščki
Preberite tudi Suzana Volk: Od debeluške do ultramaratonke in Adijo, volčja lakota: 7 poti za zaviranje teka.
In preverite še Triki za uspešno hujšanje iz prve roke, ki so nam jih zaupale bralke.