Ste sladkosned? Potem se boste razveselili tudi bonus recepta, ki smo ga skrili na konec. 😉
Veliko ljudi se izogiba nekaterega sadja in živil, ki vsebujejo naravne sladkorje, ker naj bi bili presladki. A veliko slabše je, če se lotite celega zavojčka piškotov ali pojeste celo čokolado, ker se pač niste morali zadržati pri enem koščku. Svojo željo po sladkem lahko zadovoljite z datlji, ki bodo hkrati poskrbeli še za zdravje.
Kljub vsem dobrim učinkom, datlje uživajte v omejenih količinah, da ne presežete vnosa sladkorja.
Poglejmo, kaj dobrega lahko datlji naredijo za vas:
Proti holesterolu
Datlji so polni vlaknin in lahko pomagajo pri uravnavanju visokega holesterola. Vsebujejo beta glukan, ki preprečuje absorpcijo slabega holesterola iz hrane v telo.
Manjše tveganje za možgansko kap
Datlji so dober vir kalija, ki lahko pomaga zmanjšati tveganje za možgansko kap, ki je krivec za velik delež smrti po svetu. S 100 g datljev naj bi dobili 20 % priporočenega dnevnega vnosa kalija. S preskrbljenostjo s kalijem se boste lahko izognili možganski kapi.
Za uravnan krvni tlak
Žal tako kot pri zgornjih stanjih ni enega živila, ki bi čudežno poskrbelo za vse, vendar lahko z datljem uravnotežite svojo prehrano in pojeste manj sladkarij. S tem boste pozitivno vplivali na krvni tlak.
Manjše tveganje za bolezni srca
Datlji skrbijo za srce, saj so polni kalija, magnezija in vitamina B6. Magnezij sprošča mišice srca in ožilja, zato kri lažje kroži. Vitamin B6 pa skrbi, da v telesu ni prisotne aminokisline, ki jo povezujemo s srčnimi boleznimi.
Ste anemični?
Datlji vam lahko pomagajo pri slabokrvnosti, saj vsebujejo tudi manjše količine železa. To sicer ne bo dovolj za dnevni odmerek, a nekje je potrebno začeti, kajne?
Viri: centarzdravlja.hr, danas.rs
Bonus recept: presna torta jagoda in čokolada
Za podlago potrebujete:
- 200 g mandljev
- 100 g datljev
- 2 žlici kokosovega olja
- 1 žlica kakava v prahu
- po potrebi žlica ali dve vode
Za nadev potrebujete:
- 400 g jagod
- 100 g datljev
- 1 zrel srednje velik avokado
- 4 žlice stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici rožičeve moke za sladilo
Za podlago najprej dodobra zmeljemo mandlje, datlje, kokosovo olje in kakav v prahu. Razporedimo po tortnem modelu ali v manjše modelčke, če želimo male tortice.
Nadev pripravimo tako, da zmešamo jagode, datlje, avokado, kokosovo olje in rožičevo moko do gladkega. Zmes premažemo čez osnovo.
Postavimo v hladilnik za nekaj ur in postrežemo.
Recept: http://mincikuha.blogspot.com/
Prisluhnite aktivni podkastu!
Alenka Košir: "Neustrezna obutev lahko pripelje do nešteto težav":
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del