Hrana ima v sebi moč, da naše telo ohranja zdravo in mladostno ter ga ščiti pred boleznimi. Pred štiridesetimi leti so znanstveniki pri študiji Seven Countries potrdili, da so mononenasičene maščobe v olivnem olivnem olju eden od pomembnejših dejavnikov, zaradi katerih so na grškem otoku Kreta bolezni srca in rak tako redki. Danes vemo tudi, da olivno olje vsebuje polifenole, močne antioksidante, ki pomagajo preprečevati s starostjo povezane bolezni. Olivno olje naj torej postane vsakdanji del vaše prehrane, v največji možni meri.
V 70-ih letih minulega stoletja je veljal podatek, da v Gruziji živi več ljudi, ki so doživeli 100 let, kot kjerkoli drugje. Takrat so bili prepričani, da je skrivnost njihovega dolgega življenja ravno jogurt, ki so ga vsi precej obilno uživali. In čeprav se jogurtova moč v boju proti staranju ni bila nikoli neposredno dokazana, je jogurt vsekakor poln kalcija, ki pomaga ščititi pred osteoporozo.
Vsebuje tudi ‘dobre bakterije’, ki negujejo črevesje in zmanjšujejo možnost za s starostjo povezane bolezni prebavil. Najbolj priporočljivo se je odločiti za naraven jogurt, zaradi umetnih snovi, ki jih tistim s sadnimi okusi dodajajo v mlečni industriji. A za nekaj sadne osvežitve lahko poskrbite tudi sami, če v jogurt dodate narezano sadje (ananas, jagode, hruške. ) in mežanico čez noč pustite v hladilniku.
foto: Shutterstock
Novo na Metroplay: "Vse več mladih zboli za rakom" | Klara Čampa