To je pijača, ki je najslabša za zdravje možganov

13. 7. 2024
Deli
To je pijača, ki je najslabša za zdravje možganov (foto: Instagram @micah.lussier (Posnetek zaslona))
Instagram @micah.lussier (Posnetek zaslona)

Dobro se jih je izogibati...

V današnjem svetu imamo že nešteto živil, ki niso najbolj ugodna za naše zdravje. Visoko procesirana hrana, slani in sladki prigrizki, predpripravljena živila so le nekateri izdelki, ki jih je dobro uživati samo v omejenih količinah. Med izdelki, ki škodijo zdravju, pa so tudi sladkane pijače.

Gre za pijače, ki so slajene z različnimi oblikami sladkorja (na primer glukoza, fruktoza, koruzni sirup, sirup z visoko vsebnostjo fruktoze, melasa, koruzni sladkor itd.). Te pijače so med najbolj priljubljenimi na trgu, poroča Sensa.

Te pijače, ki izčrpavajo možgane, so tržene kot energijski napitki, kavne napitki, gazirane pijače, ledeni čaji, športni napitki in še več.

Ne spreglejte:

Po raziskavah, objavljenih v zadnjem desetletju, približno polovica odraslih na dan spije vsaj eno tako pijačo, stopnja pa se poveča na 63 odstotkov pri mladostnikih. Statistično gledano je verjetno, da redno uživate te toksične pijače. Ampak zakaj so sploh tako slabe za naše zdravje?

Pridobivanje telesne teže

Eno najbolj doslednih ugotovitev v raziskavah o sladkanih pijačah je njihova povezava z nezdravim pridobivanjem telesne teže. Prepričljive raziskave povezujejo uživanje teh pijač s tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 (ena analiza je pokazala, da se za vsakih 250 ml sladkanih pijač na dan tveganje za sladkorno bolezen poveča za 15 odstotkov).

Zaskrbljujoči podatki kažejo, da ko pridobivamo težo, naši možgani morda težje zaznavajo sladkor. Debelost, sladkorna bolezen in splošna presnovna disfunkcija so posledica uživanja sladkanih pijač, vsaka od teh pa je dobro uveljavljen dejavnik tveganja za možganske bolezni, kot sta depresija in kognitivni upad.

Povečano tveganje za možgansko kap

Žilne težave, vključno z visokim krvnim tlakom in kapjo, so izjemno škodljive za možgane. V metaanalizi 72 člankov je bilo ugotovljeno, da je pogostejše uživanje sladkanih pijač povezano z večjim tveganjem za kap, hipertenzijo in prezgodnjo smrt zaradi žilnih bolezni.

Povečano tveganje za demenco

Z uničevanjem presnovnega zdravja, motenjem možganskega žilnega sistema in povečevanjem vnetij v telesu ni presenetljivo, da je pogostejše pitje sladkanih pijač povezano z večjim tveganjem za demenco. Trenutno je na svetu več kot 50 milijonov ljudi z demenco, in ta številka naj bi v naslednjih nekaj desetletjih narasla na več kot 150 milijonov. Pijača sicer ni vzrok za demenco, a vendar ni potrebno prilivati bencina na ogenj. 

Povečano tveganje za depresijo

Depresija prizadene več sto milijonov ljudi po vsem svetu. Uživanje sladkih pijač je povezano z znatno večjim tveganjem za klinično depresijo. Ljudje, ki spijejo tri pločevinke kakokole na dan, imajo lahko do 25 odstotkov večje tveganje za depresijo. Čeprav bi rekli, da gre ravno poseganje po nezdravi hrani za posledico depresije, pa se lahko lotimo težave tudi obratno - tako da poskrbimo za boljše prehranjevalne navade.

To ne pomeni, da se je sladkim pijačam treba popolnoma izogibati do konca življenja, vsekakor pa je dobro, da omejimo njihovo uporabo in jih ne uživamo vsak dan.

Preberite več na Sensa.si