So nepogrešljive v marsikateri kuhinji, a strokovnjaki opozarjajo, da lahko resno ogrožajo zdravje.
Plastične posode za malice, ostanke in druge shranjevalne posode so res priročne, ko želimo ohraniti hrano svežo. A prav te posode lahko vsebujejo eno najbolj strupenih snovi v vašem hladilniku – bisfenol A, bolj znan kot BPA.
BPA v posodah za shranjevanje
BPA so podjetja začela uporabljati že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pri izdelavi plastičnih izdelkov. Eden od najbolj prepoznavnih izdelkov, ki vsebuje to snov, je Tupperware, ki proizvaja plastične posode, stekleničke za vodo in podobne izdelke. Poleg tega se BPA pogosto uporablja kot premaz notranjosti kovinskih izdelkov, na primer v konzervah za živila.
Ko hrana pride v stik s plastiko, kovino ali drugimi materiali, obstaja možnost, da se iz materiala manjša BPA izloči v živila. Čeprav so materiali, ki so v neposrednem stiku z živili, odobreni s strani organizacij za varnost hrane, vseeno lahko tudi odobreni izdelki vsebujejo določeno količino BPA.
Izpostavljenost BPA je še posebej ogrožujoča za imunsko oslabljene osebe ter otroke. Nekare raziskave namigujejo tudi, da je izpostavljenost BPA lahko povezana s povišanim krvnim tlakom pri odraslih - ravno povišan krvni tlak pa lahko privede do resnih srčno-žilnih zapletov.
Kako se lahko zaščitimo?
V prvi vrsti je priporočljivo izbirati posode zanesljivih proizvajalcev z oznako "BPA-free". Prav tako je bolje, da uživamo več sveže hrane in manj konzervirane. Če občasno zaužijemo konzervirano hrano ali živila zapakiramo v plastično posodo, ni s tem nič narobe, a je dobro, da smo pri uporabi previdni in zmerni.
Vir: krstarica.com