Pomen higiene na delovnem mestu

15. 4. 2013
Deli
Pomen higiene na delovnem mestu (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Ali veste, da v povprečju preživimo kar 9 ur na dan v službi, vključno s časom, ki ga potrebujemo za pot na delo in domov?

Največ našega časa (skupaj približno 45 ur na teden oz. 195 ur na mesec) preživimo prav na delovnem mestu, zato je vredno premisliti o higienskih tveganjih, ki smo jim izpostavljeni v službi.

Higienska tveganja v službi in možnosti za vašo zaščito

Seveda ni realno, da bi bilo naše okolje povsem brez nevarnih mikroorganizmov, vendar pa obstaja nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo možne okužbe in posledično ne zbolimo.

Ali ste vedeli?

Le 10 % vprašanih v nedavni raziskavi, ki je potekala na svetovni ravni, je menilo, da je redno čiščenje in razkuževanje površin najbolj učinkovita zaščita pred nevarnimi mikroorganizmi, zaradi katerih lahko zbolimo za prehladom ali gripo.

Čeprav je čiščenje oz. razkuževanje znanstveno dokazan način za učinkovito borbo z nevarnimi mikroorganizmi, se tega kar 90 % anketiranih ljudi žal ne zaveda.

Pot na delo

Če potujete z javnim prevozom, potem ste dnevno izpostavljanje številnim virusom in bakterijam, ki so se na javne površine (držala oz. ročke, naslonjala, avtomati ipd.) prenesli zaradi slabih higienskih navad potnikov ali pa bolnih ljudi.

V javnih prevoznih sredstvih so pogoji za prenos virusov in bakterij idealni, saj se zaradi gneče ljudi v majhnih prostorih in ob hkratnem pomanjkanju svežega zraka (oz. rednega zračenja) nevarni mikroorganizmi zelo hitro prenašajo. Zato je pomembno, da si ob kihanju ali kašljanju usta in nos pokrijete z robčkom in nato uporabite dezinfekcijske robčke ali drugo sredstvo za razkuževanje rok.

Virusi in bakterije lahko preživijo na površinah tudi po več dni in okužijo tudi druge ljudi, zato je pomembno, da se po stiku z javnimi površinami ne dotikate oči, nosu ali ust z vašimi rokami, saj lahko z dotikanjem obraza prenesete nevarne mikroorganizme v vaše telo in se okužite.

Uporabljene robčke čim prej zavrzite v koš za smeti in si takoj po prihodu v službo umijte roke (že prej pa se priporoča uporaba dezinfekcijskih sredstev, zlasti v času, ko so pogosta različna virusna obolenja).

»Pisarniški bacili«

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki delajo v pisarni, približno 400-krat bolj izpostavljeni nevarnim mikroorganizmom, ko sedijo za svojo pisalno mizo kot pri sedenju na straniščni školjki.

Na straniščni deski se običajno nahaja okrog 10.000.000 nevarnih mikroorganizmov, to je približno 12.450 na kvadratni centimeter. Na vašem telefonu pa se lahko nahaja več kot 25.000 mikroorganizmov na kvadratni centimeter, na tipkovnici več kot 3.000 in miški preko 1.600 mikroorganizmov na kvadratni centimeter.

Da ne govorimo še o kljukah, stikalih, fotokopirnih strojih, kavomatih in ostalih kritičnih točkah na delovnem mestu.

Poklici, ki zahtevajo upoštevanje strožjih higienskih standardov

Če delate v službi, kjer je higiena ključnega pomena, kot je na primer delo v bolnišnicah, domovih za ostarele, kuhinjah ipd., je še posebej pomembno, da v celoti spoštujete higienske standarde, saj se tako prepreči prenos nevarnih mikroorganizmov in omeji potencialne okužbe.

Če imate opravka s hrano, si roke vedno temeljito umijte pred in po stiku z živili, hkrati pa poskrbite, da ne pride do navzkrižne kontaminacije med različnimi vrstami živil, kot sta npr. meso in zelenjava.

Vedno poskrbite za upoštevanje higienskih standardov oz. predpisov (npr. HACCP) in priporočljivih smernic.

Kaj lahko storite za vašo preventivo?
  • Obstaja nekaj ključnih napotkov in dobrih navad, s katerimi lahko zmanjšate nevarnosti za okužbe na vašem delovnem mestu.
  • Po pripravi hrane, pred jedjo in po uporabi stranišča si vedno umijte roke s toplo vodo in milom, nato pa roke skrbno osušite oz. obrišite s čisto brisačo.
  • Pri kašljanju ali kihanju si obvezno pokrijte usta in nos z robčkom, slednjega pa po uporabi odvrzite v koš za smeti.
  • Izogibajte se malici za vašo pisalno mizo;  če nimate možnosti jesti v bolj varnem okolju, mizo pred jedjo in po njej razkužite, pri malicanju pa uporabite krožnik in prtičke. Med jedjo se izogibajte uporabi telefona ali dotikanja ključev, saj lahko tako prenesete viruse oz. bakterije v telo in se okužite.
  • Vedno imejte pri sebi antibakterijske robčke oz. sprej ali gel za dezinfekcijo, saj vam bodo prišli prav, ko ne boste imeli dostopa do tople vode in mila.
  • Za čiščenje vaše mize, telefona, miške in tipkovnice uporabljajte ustrezna sredstva za razkuževanje površin, ki bodo uničila nevarne mikroorganizme. Na razkuževanje bodite še posebej pozorni v času povečanja prehladnih ali črevesnih obolenj.
Umivanje rok

Tako na delovnem mestu kot tudi doma je umivanje rok najbolj učinkovit način pri preprečevanju okužb in širjenju nevarnih mikroorganizmov. Roke je treba umiti:

Pred:

  • jedjo ali pripravo hrane,
  • aplikacijo zdravil ali nudenjem prve pomoči.

Po:

  • uporabi stranišča,
  • ravnanju z živalmi,
  • stiku s telesnimi tekočinami oz. izločki,
  • kašljanju, kihanju in brisanju nosu,
  • stiku s kritičnimi točkami oz. površinami kot so npr. službene menze, fotokopirni stroji ipd.

Pred in po:

  • dotikanju surove hrane,
  • stiku z bolnimi osebami.
  • ... in vedno, kadar so roke vidno umazane!
Zanimivost

Nedavna svetovna raziskava je pokazala, da skoraj polovica (45 %) anketiranih ljudi po vsem svetu meni, da je redno umivanje rok najbolj učinkovit način pri zaščiti pred prehladom ali gripo.

Kar 21 % anketiranih pa tudi verjame, da je najboljša zaščita pred okužbami pokrivanje nosu in ust pri kihanju in kašljanju.

Kako si pravilno umijemo roke?

Zmočite roke s čisto, tekočo vodo (priporočljiva je topla voda) in nanje nanesite milo.

  • Roke drgnite skupaj, da se milo dobro speni in pokrije vse predele rok (roke dobro očistite ne le po dlaneh, pač pa tudi po obeh palcih, zapestjih, hrbtnih straneh, med prsti in pod nohti).
  • Roke umivajte vsaj 20 sekund.
  • Sperite roke pod tekočo vodo.
  • Popolnoma osušite roke s čisto brisačo.

Vir: Dezinfekcijsko društvo Slovenije, 2013

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"