Pravočasno prepoznajte simptome pomanjkanje železa v organizmu

Pravočasno prepoznajte simptome pomanjkanje železa v organizmu (foto: shutterstock) shutterstock
21. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Železo je eno od najbolj pomembnih hranil v našem telesu, ki je nepogrešljivo za proizvodnjo hemoglobina.

Prenaša kisik in vse preostale hranljive snovi do celic v telesu. Ena od posledic pomanjkanja železa je tudi slabokrvnost oziroma anemija.

Osebe, ki trpijo zaradi pomanjkanja železa, se hitro utrudijo, ker jim v telesu primanjkuje kisika. Brez dovolj železa se telesno gorivo ne more pravilno sintetizirati. Raziskave pravijo, da celo 9 odstotkov žensk trpi zaradi pomanjkanja železa. Pravzaprav je odstotek še višji, če prištejemo še tiste ženske, ki so fizično precej aktivne.

Eden od najpogostejših vzrokov pomanjkanja železa je slaba in neprimerna prehrana, zatem sledijo tudi drugi vzroki, kot so pretirana izguba krvi, nezmožnost produkcije hemoglobina ...

Seveda pa vam telo pošilja signale, s pomočjo katerih boste prepoznali, ali trpite za pomanjkanjem železa. Predstavljamo vam nekaj najpogostejših simptomov, ki vas lahko opozarjajo na to, da vam primanjkuje železa.

Kronična utrujenost

Telo uporablja železo za proizvodnjo hemoglobina, snov v rdečih krvnih celicah, ki prenaša kisik. Ko je raven železa in hemoglobina nizka, postaje v telesu ne dobijo dovolj kisika, posledica tega je kronična utrujenost. Začnemo se utrujati že pri normalnih vsakodnevnih opravilih in udejstvovanjih. Železo ima bistveno vlogo tudi pri presnovnih funkcijah, in ko je njegova raven nizka, telo težje pretvarja hranljive snovi v energijo.

Slabši imunski sistem

Za pravilno delovanje imunskega sistema je potrebna določena raven železa v krvi. Če ste pogosto bolni, sploh če imate težave s prehladi in podobnimi vnetji, je to lahko le še en od simptomov, ki vas opozarja na pomanjkanje železa.

Upočasnitev kognitivnih funkcij

Ocenjuje se, da naši možgani koristijo približno 20 odstotkov kisika v telesu, če pa je njegova raven zaradi pomanjkanja železa nizka, to lahko vpliva na spomin, koncentracijo in preostale kognitivne funkcije.

Spremembe razpoloženja

Nevrotransmiterji, ki uravnavajo naše razpoloženje, potrebujejo določeno količino železa, da lahko opravljajo svojo funkcijo. Pri nizki ravni železa se posledično pojavljajo depresija, anksioznost, pomanjkanje motivacije ... Pomanjkanje železa lahko vpliva tudi na vaše zasebno življenje, lahko moti odnose, ker izziva občutek apatije do vseh: partnerja, družine, prijateljev ...

Ste zadihani

To se vam lahko zgodi med vadbo, ali celo med lahkotnim sprehodom, ali kakšnim manjšim naporom. Brez dovolj železa v krvi je vaše telo lačno kisika.

Delujete izčrpano

Bledica, suha in utrujena koža ter izčrpan videz so le nekateri od simptomov, ki lahko opozarjajo na pomanjkanje železa. Utrujenost se lahko izraža z zmanjšanjem dotoka krvi in števila rdečih krvnih celic.

Bolečine v mišicah

Pomanjkanje železa lahko slabo vpliva tudi na vaše mišice ter povzroči bolečine po vadbi.

Krhki nohti in lasje

Krhki in slabi nohti ali slabi lasje so še le eden od simptomov, ki se lahko pojavijo osebam, ki jim primanjkuje železa.

Vzroki pomanjkanja železa so lahko nosečnost, izguba krvi, prehrana z malo železa, nezmožnost vpijanja železa (pri Crohnovi bolezni ali celiakiji), kakor tudi različne bolezni, kot so levkemija, hemoroidi, rak želodca ...

V rizično skupino spadajo starejši ljudje, ženske (še posebej tiste z močnejšimi menstruacijami) in nosečnice. Zdravljenje je vsekakor odvisno od vzroka pomanjkanja železa.

Če se pomanjkanje železa ne zdravi, se lahko simptomi poslabšajo. Vzrok pomanjkanja železa je treba zgodaj prepoznati, predvsem pri starejših bolnikih, ki najbolj podležejo pojavom različnih bolezni. Priporoča se jemanje prehranskih dodatkov, in ni odveč vedeti, da mleko zmanjšuje absorpcijo železa, medtem ko vitamin C pomaga pri tem, obenem pa je tudi pomemben za proizvajanje hemoglobina.

Živila, ki so bogata z železom, so rdeče meso (največ goveja jetrca), riba (največ školjke), perutnina (največ jetrca), sadje (veliko železa vsebujejo rozine, suhe slive, brusnice, banane, datlji, suhe marelice, ribez in češnje), zelenjava (največ sveža špinača), fižol, oreščki in žitarice. Za osebe, ki trpijo zaradi pomanjkanja železa, je priporočljivo, da ne pretiravajo s kavo, čajem in drugimi pijačami s kofeinom, ker zmanjšujejo absorpcijo železa.

Vzroki pomanjkanja železa so lahko nosečnost, izguba krvi, prehrana z malo železa, nezmožnost vpijanja železa (pri Crohnovi bolezni ali celiakiji), kakor tudi različne bolezni, kot so levkemija, hemoroidi, rak želodca ...

V rizično skupino spadajo starejši ljudje, ženske (še posebej tiste z močnejšimi menstruacijami) in nosečnice. Zdravljenje je vsekakor odvisno od vzroka pomanjkanja železa. Če se pomanjkanje železa ne zdravi, se lahko simptomi poslabšajo. Vzrok pomanjkanja železa je treba zgodaj prepoznati, predvsem pri starejših bolnikih, ki najbolj podležejo pojavom različnih bolezni. Priporoča se jemanje prehranskih dodatkov, in ni odveč vedeti, da mleko zmanjšuje absorpcijo železa, medtem ko vitamin C pomaga pri tem, obenem pa je tudi pomemben za proizvajanje hemoglobina.