10 najboljših živil proti raku

15. 10. 2015
Deli
10 najboljših živil proti raku (foto: Profimedia)
Profimedia

Strokovnjaki so si enotni v oceni, da lahko tveganje za razvoj raka bistveno zmanjšamo že samo z ustrezno prehrano. Katera živila so najboljši preprečevalci raka?

Dobro orientacijo predstavlja sredozemska kuhinja

Veliko svežega sadja in zelenjave, kakovostno rastlinsko olje, veliko polnozrnatih in mlečnih izdelkov, malo mesa in dvakrat tedensko riba – bolj pester je nakupovalni listek, bolje je.

Vsaka vrsta sadja ali zelenjave ima namreč svojo kombinacijo zaščitnih snovi, in ta je takšna, kot jo je razvila narava pred tisoč leti. V boju proti rakavim celicam pa je bistveno bolj učinkovita kot izolirani vitamini ali rastlinska barvila.

Vsebnost vitalnih snovi je najvišja takrat, ko sta sadje in zelenjava ustrezno zrela. Kupujte čim več domačih pridelkov, ki nimajo za seboj dolgih poti in se ne obirajo nezreli. Veliko prednost imata tudi biološko pridelano sadje in zelenjava, saj nista obdelana z zaščitnimi sredstvi in drugimi kemikalijami. Manj jih vnesemo v svoje telo, bolje je.

Kako na naš organizem vplivajo dodatki v gotovih izdelkih, še ni raziskano. Za naše zdravje pa je še vedno najbolje, da si večino hrane iz svežih živil skuhamo sami. Za začinjanje uporabite sveža zelišča, saj ta poskrbijo za čudovit okus, vsebujejo pa tudi veliko zdravilnih snovi.

Ananas

Preprečuje vnetja

Zaradi visoke vsebnosti encimov deluje protivnetno, te snovi pa lahko tudi preprečijo nastanek metastaz.

Paradižnik

Bomba z betakarotenom

Zaščitni učinek betakarotena (likopin) je osemkrat večji kot pri korenju. Poleg tega ta rastlinska snov, ki jo je še posebej veliko v paradižnikovi mezgi, zaustavi razmnoževanje rakavih celic.

Brokoli

Zaščita za celotno telo

Minerali, vitamini in številne sekundarne rastlinske snovi, kot so na primer flavonoidi in glukosinolati, ščitijo vsako posamezno celico. Učinek se razvije le ob dobrem žvečenju ali če ga pretlačite.

Oljčno olje

Uničevalec rakavih celic

Če boste vsak dan zaužili eno žlico oljčnega olja, boste tveganje za raka zatrli že v kali. Neka kanadska študija je dokazala, da lahko olje prepreči nadaljnji razvoj tumorskih žarišč. Najboljši učinek ima kakovostno, hladno iztisnjeno olje.

Polnozrnati kruh

Sovražnik črevesnega raka

Polnozrnati izdelki vsebujejo veliko balastnih snovi. Poskrbijo, da hrana lepo preide skozi črevesje. Snovi, ki spodbujajo nastanek raka, imajo tako zelo malo časa, da bi napadle stene črevesja.

Grozdje

Popolna zaščita celic

V rdečih grozdih se skriva veliko flavonodiov, ki preprečujejo nastanek raka. Ti so tudi v rdečem vinu, ki je prav tako priporočeno za pitje v majhnih količinah (1 do 2 kozarčka na dan).

Motovilec

Ženska solata

Njegovi ksantofili (barvila) delujejo antioksidativno, torej ščitijo celice. Vsebuje veliko folne kisline in tako ščiti tudi pred rakom dojk.

Mangostan

Vrelec mladosti

Mangostan je najbogatejši naravni vir ksantonov. Te sekundarne rastlinske snovi ščitijo telo pred klicami in glivicami ter preprečujejo nastanek pljučnega raka. Sok je tudi edinstven napitek proti staranju.

Čokolada

Sladka zaščita pred rakom dojk

Rakave celice ne marajo kakava. Ta namreč vsebuje protivnetne snovi in lahko prepreči nastanek celic raka dojk. Posebno veliko teh zaščitnih snovi ima temna čokolada.

Rdeča pesa

Krepi imunski sistem

Njeni flavonoidi okrepijo imunski sistem, ki tako brez vsakih težav uniči nastajajoča tumorska žarišča. Za preventivo proti raku si čim večkrat privoščite iztisnjen sok sveže rdeče pese.

Grenivka

Prijateljica želodca

Rožnate sorte vsebujejo veliko karotenoidov. Skupaj z visokim deležem vitamina C preprečujejo predvsem rak požiralnika in želodca.

Preverite še, kako zdrav je kostanj, pa tudi, kako preprečiti zakisanost telesa.