Vam okus brokolija ni najljubši? Potem pri pripravi obvezno uporabite gorčico. S tem ne boste le izboljšali okusa, temveč 'ustvarili' enega najmočnejših borcev proti raku.
Bogastvo vitaminov, mineralov in vlaknin brokoli uvršča med kralja zelenjave. Je bogat vir železa, magnezija, kalcija, vitamina A in vitamina B2 ter vlaknin. Vsebuje tudi veliko vitamina C, zato je dober zaščitnik pred prehladnimi obolenji.
Njegove lastnosti so izjemne – poleg tega, da krepi imunski sistem, deluje tudi protistresno in pomaga pri težavah s spanjem, ohranja zdravje oči, izboljša prebavo, ureja krvni tlak, krepi srce in ožilje, med najbolj poznanim lastnostmi pa je zagotovo ta, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka.
V brokoliju je namreč 'zapakiran' glukorafanin, ki se lahko pretovori v sulforafan, sestavino, ki dokazano deluje proti raku.
In potem se pojavi težava
Za pretvorbo in s tem tudi absorpcijo telo potrebuje encim mirozinaza, ki pa se s kuhanjem uniči - vse dobre lastnosti brokolija se namreč zelo zmanjšajo pri vrenju več kot 10 minut.
Bi jedli na pol kuhan brokoli?
Na srečo obstajajo rešitve.
Na voljo je ekstrakt iz brokolijevih brstov v obliki tablet. Tudi te vsebujejo sulforafan in raziskovalci iz Univerze v Illinoisu so dokazali, da ekstrakt, skupaj s 40 grami kuhanega brokolija prav tako učinkovito zviša raven sulforafana v krvi.
Zdravilne učinkovine kuhanega brokolija se povečajo tudi, če ga kombiniramo z zelenjavo, ki prav tako vsebujejo encim mirozinaza. Med slednje sodijo npr. zelje, redkev, ohrovt, brstični ohrovt, koleraba, vodna kreša...
In tretja možnost – mešanica brokolija, surove zelenjave in gorčice. Gorčici daje pikanten okus prav encim mirozinaza, ki je sicer odgovoren za nastanek sulforafana in indolina, dveh sestavin, ki pomagata jetrom uničiti kancerogene in druge toksine.
Raziskovalci pravijo, da 3 do 5 obrokov tedensko zmanjša tveganje za nastanek raka prostate za 40 odstotkov.
Namesto gorčice lahko uporabimo tudi hren ali wasabi.
Viri:
- Jenna M. Cramer, Margarita Teran-Garcia, Elizabeth H. Jeffery (2012). Enhancing sulforaphane absorption and excretion in healthy men through the combined consumption of fresh broccoli sprouts and a glucoraphanin-rich powder. British Journal of Nutrition, pp 1333-1338. doi:10.1017/S0007114511004429.
- Dr. Srdan V. Bavdek (2011). Nekatere vrtnine in njih zdravilne učinkovine. Založba SIB, d.o.o., Cerklje.
- Spicing Up Broccoli Boosts its Cancer-fighting Power (2011).