Skriti vzorec v očesni mrežnici lahko razkrije, ali ste v nevarnosti za srčni infarkt

Skriti vzorec v očesni mrežnici lahko razkrije, ali ste v nevarnosti za srčni infarkt (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2022

Zgodnje odkritje morebitnih bolezenskih težav je zelo pomembno za dober izid zdravljenja. Nove raziskave zdaj kažejo, da bi lahko s preprostim očesnim pregledom prepoznali bolnike s povečanim tveganjem za srčno-žilne težave pozneje v življenju.

Slike očesne mrežnice se že uporabljajo za diagnosticiranje in spremljanje primarnih očesnih bolezni in sistemskih stanj, ki prizadenejo oko, kot je denimo diabetična retinopatija.

Nedavne raziskave so pokazale, da so biomarkerji na slikah mrežnice, na primer, gostota krvnih žil ali njihova prepletenost, povezani tudi s srčnim delovanjem in lahko indentificirajo bolnike, pri katerih obstaja tveganje za koronarno arterijsko bolezen.

Skrite spremembe v mrežnici so raziskovalci z boleznimi srca povezali s pomočjo umetne inteligence, programske opreme, ki se ob vnašanju vse več podatkov sproti uči. Uporabili so slike mrežnic skupaj z relevantnimi metapodatki udeležencev in ocenili velikost in učinkovitost črpanja levega prekata, ki se povezuje s povečano verjetnostjo za bolezni srca – orodje je s približno 70-odstotno natančnostjo predvidelo tveganje za miokardni infarkt.

Po mnenju raziskovalcev bi bila vključitev tovrstne diagnoze velik korak v zdravstvu – ti pregledi so hitri, neinvazivni in zanesljivi in prej je mogoče ugotoviti tveganje za srčne bolezni, več lahko storijo tako zdravniki kot pacienti sami, da morebitne zdravstvene težave in zaplete preprečijo.

"Sistem umetne inteligence je odlično orodje za odkrivanje kompleksnih vzorcev, ki obstajajo v naravi, in to je tisto, kar smo odkrili – zapleten vzorec sprememb v mrežnici, povezan s spremembami v srcu," razlaga Sven Plein, profesor z Univerze v Leedsu in eden izmed avtorjev raziskave.  

Trenutno delovanje levega prekata zahteva preiskave, ki jih je treba opraviti v bolnišnici. Skeniranje mrežnice pa se že rutinsko opravlja v optičnih ambulantah, k temu bi se lahko dodala analiza tveganja za bolezni srca. Tiste, pri katerih obstaja veliko tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, bi lahko nato napotili k specialistom, menijo raziskovalci.

Srčno-žilne bolezni, vključno s srčnimi infarkti, so vodilni vzrok zgodnje smrti po vsem svetu. Sistem umetne inteligence ima potencial, s čimer bi se preventivno zdravljenje lahko začelo veliko prej. Predlagani sistem lahko to torej bistveno spremeni, čeprav bo potrebnih še nekaj raziskav in podatkov.

Preverite:

Ali pa: Kaj o vaši osebnosti razkriva barva oči