Ste prepričani, da si zobe ščetkate pravilno? (nasveti zobozdravnice)

Ste prepričani, da si zobe ščetkate pravilno? (nasveti zobozdravnice) (foto: profimedia) profimedia
11. 12. 2019

Bleščeč nasmeh ne pomeni nujno, da imamo zdrave zobe. Težave z zobmi pa so pogosta posledica nepravilnega čiščenja. Zato smo se za nasvet o čiščenju zob  obrnili k strokovnjakinji, dr. Aleksandri Križaj Dumić.

Predstavljamo vam nekaj napotkov za celovito ustno higieno, ki jih svojim pacientom priporoča tudi dr. Aleksandra Križaj Dumić, zobozdravnica in direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj z več kot 20-letnimi izkušnjami.

1. Ščetkajte pravilno

Pri ščetkanju je pomembna smer premikanja ščetke. Vedno ščetkamo od dlesni proti zobu. Po zunanjih in notranjih ploskvah zob se premikamo s krožnimi gibi, medtem ko se pri griznih ploskvah pomikamo naprej in nazaj. Ob tem moramo biti pozorni, da tehnik ne zamenjujemo, saj bi s tem tvegali poškodbe dlesni.

2. Izberite pravilno zobno ščetko

Zobna ščetka naj ne bo premehka ali pretrda. S pretrdo ščetko si lahko ob nepravilni tehniki ščetkanja poškodujemo dlesni, z mehkejšo pa moramo ščetkanju nameniti več časa.

Dobro je, da izberemo ščetko bogato s ščetinami, ki morajo biti na koncu zaobljene. Prav tako moramo upoštevati velikost glave ščetke, ki ne sme biti prevelika, da nam lahko omogoči dostop do najbolj skritih kotičkov ustne votline.

3. Ne izpuščajte medzobnih prostorov

Pogosto se zgodi, da več pozornosti namenimo zgolj določenim zobnim ploskvam. Ob tem največkrat pozabimo na medzobne prostore. Za čiščenje uporabljajte nitke, medzobne ščetke ali ustne prhe.

S čiščenjem medzobnih prostorov odstranimo ostanke hrane, ki jih z zobno ščetko ne dosežemo. Z le dvema dodatnima minutama lahko pomembno vplivamo na preprečevanje zobnih neprijetnosti in razvoj resnejših zdravstvenih težav.

4. Ne pozabite na jezik

Ustno higieno zaključimo s čiščenjem jezika. Na jeziku se namreč nabirajo številne mehke obloge, ki prispevajo k nastanku ustnega zadaha. Za čiščenje uporabimo v za ta namen oblikovano strgalo, ob čemer strgalo premikamo od zadaj naprej.