TAKO prepoznate 'mini' možgansko kap

TAKO prepoznate 'mini' možgansko kap (foto: Profimedia) Profimedia
12. 1. 2023

Bodite pozorni na naslednje znake!

Vsakih 40 sekund naj bi nekdo doživel možgansko kap.

Mnogi so prepričani, da se to lahko zgodi samo starejšim posameznikom, a strokovnjaki opozarjajo, da temu ni tako. Leta 2009 je denimo bilo 34 % ljudi, hospitaliziranih zaradi možganske kapi, mlajših od 65 let.

Pomembno je torej, da smo prav vsi pozorni na znake in da ustrezno ukrepamo.

Kaj je 'mini' možganska kap?

Tranzitorna ishemični ataka (TIA), predhodni ishemični napad ali 'mini možganska kap' je posledica začasne motnje v oskrbi dela možganov s krvjo. Te motnje privedejo do pomanjkanja kisika v možganih.

TIA lahko povzroči simptome, ki so podobne možganski kapi, vendar ne traja tako dolgi. Simptomi trajajo nekaj minut do nekaj ur, popolnoma pa izzvenijo v roku 24 ur.

'Mini' možganska kap ne poškoduje možganskih celic ali povzroči trajne invalidnosti, vendar je pogost zgodnji opozorilni znak, da je oseba v nevarnosti možganske kapi.

Približno vsak tretji človek, ki doživi TIA, doživi tudi kasnejšo možgansko kap. Tveganje za možgansko kap je še posebej veliko v 48 urah po pojavu TIA.

Kateri so znaki 'mini' možganske kapi?

Težave z vidom

Težave z vidom na eno ali obe očesi so lahko znak bližajoče se možganske kapi, pa tudi kapi, ki se je že zgodila. V kolikor se vam naenkrat nepojasnjeno poslabša vid, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Otopelost in povešen obraz

Otopelost se običajno čuti samo na eni strani telesa; morda se pojavi mišična šibkost, paraliza ali samo nenavaden občutek. Obenem imate lahko občutek, da je vaš obraz nekoliko povešen oziroma pretirano sproščen.

Vrtoglavica

Ko možgani ne prejemajo dovolj krvi, lahko to povzroči tudi vrtoglavico oziroma omotico. 

Težave z govorom

Tudi težave z govorom lahko nastanejo kot posledice TIA. Oseba govori nepovezano, ali nerazumljivo, morda med govorom tudi spušča besede.

Šibkost

Pojavijo se lahko tudi mišična oslabelost, težave pri hoji, težave s koordinacijo ali šibkost na eni strani telesa.

V kolikor sumite na 'mini' možgansko kap, se takoj posvetujte z zdravnikom. Ta bo določil najboljšo strategijo za preprečevanje možganske kapi v prihodnosti in tako pomagal preprečiti resnejše zaplete TIA.

Viri:
n1info.hr
nhs.uk