Hrana pomembno vpliva na človekovo zdravje in počutje ter nam poleg bioloških koristi daje mnogo gurmanskih užitkov, ki se jim seveda nočemo odreči. Hrana pomembno vpliva na človekovo zdravje in počutje ter nam daje potrebno življenjsko energijo.
Prehrana sodobnega človeka je (1) pomembno osiromašena z vitamini in minerali, (2) premalo je balstnih dietnih vlaknin, (3) pojemo preveč belega sladkorja, (4) preveč bele moke, (5) pojemo preveč maščob, (6) jemo premalop sadja in zelenjave, (7) jemo premalo ribjih izdelkov, (8) uporabljamo preveč konzervirane hrane, (9) zaradi natrpanega urnika si ne vzamemo dovolj časa za mirno uživanje hrane, (10) uporabljamo preveč umetno pridelane hrane, ki je cenejša od naravno pridelane hrane itd.
Zakaj ima toliko ljudi povečan nivo maščobe(lipidov) in holesterola (škodljivi holesterol LDL) v krvi? Zakaj je toliko srčnih in možganskih kapi? Od kod tolikšno pomanjkanje železa in ostalih mineralov pri nekaterih ljudeh? Zamašene arterijske žile so pogost pojav po 40. letu starosti.
Učinki hrane na zdravje so naslednji: (1) premalo fluorja in preveč sladkorja vpliva na nastanek kariesa na zobovju, (2) pretirana uporaba soli in maščob v prehrani povzroča previsok krvni tlak, (3) pretirano dolgoletno uživanje alkohola povzroča cirozo jeter, (4) premalo balastnih snovi in preveč rdečega mesa lahko povzroči rak debelega črevesja, (5) premalo kalcija pri ženskah lahko povzroči pojav osteoporoze (izguba kalcija v kosteh, kosti postanejo krhke), (6) preveč škodljivega holesterola in ogljikovih hidratov (sladkorjev), premalo nenasičenih maščobnih kislin in balastnih dietnih vlaknin vpliva na pojav arteriosklerotičnih bolezni (bolezni srca in ožilja), (7) prehrana z visokim glikemičnim indeksom (ogljikovi hidrati prehitro pridejo v kri in povzročijo previsok dvig krvnega sladkorja) lahko dolgoročno pri nekaterih osebah povzroči sladkorno bolezen, (8) vegetarijanska hrana zmanjšuje možnost nastanka raka v primerjavi s prehrano mesojedcev itd.
Zdrava prehrana človeku ohranja in krepi zdravje oz. preprečuje, da bi se bolezensko stanje še poslabšalo. Vsaka prehrambena dieta mora biti uravnotežena in naj vsebuje primerno količino ogljikovih hidratov, beljakovin, maščob, dietnih vlaknin, vitaminov, mineralov in vode.
Robert Pal
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?