Ženske, NUJNO preverite: to so znaki, da je "tam spodaj" vse vredu

Ženske, NUJNO preverite: to so znaki, da je "tam spodaj" vse vredu (foto: Profimedia) Profimedia
7. 10. 2022

Bi morali obiskati ginekologa? 

Ko je govora o zdravju intimnih predelov nas še vedno popade rdečica. To je nekaj, o čemer se pač ne pogovarjamo, ali pa zaupamo kaj le najbližjim prijateljem. 

Ker želimo to popraviti, je tu nekaj znakov, ki jasno kažejo, da je z vašimi intimnimi predeli vse v najlepšem redu. Če opazite kakšno odstopanje, svetujemo, da se posvetujete z ginekologom. Odgovorov nikakor ne iščite na spletu in si diagnoze ne postavljajte sami. 

Koliko kljukic lahko naredite? 

  • Nič vas ne srbi - To je dober znak. Če ste zdravi, potem ne bi smeli čutiti nobene srbečice "tam spodaj" (razen, če gre za vraščeno dlačico, ali poškodbo pri depiliranju, kar tudi lahko srbi). Hormonska nihanja in glivične okužbe namreč lahko povzročijo srbečico, ki traja več kot en dan in vas začenja že motiti. Takrat morate ukrepati. 

  • Normalen izcedek - Kakšen sploh je normalen izcedek? Razložimo za vse "tiste prijatelje", ki sprašujejo: lahko je prozoren ali moten, redek ali gost. Vse to je popolnoma normalno. Ko je barva drugačna ali vas srbi ob izločanju, pa se z zdravjem nekaj dogaja. 

  • Ima vagina vonj? - Ne skrbite, tudi to je znak, da ne potrebujete ginekologa. Določen vonj je za vagino normalen in same boste najbolje vedele, kakšen je. Intenziven vonj, ki lahko spominja na pokvarjena jajca, pa običajno nakazuje infekcijo. Takrat ne čakajte, ampak se takoj naročite na pregled. 

  • Neboleče vstavljanje tampona ali menstrualne skodelice - Odštejte menstrualne bolečine, s katerimi se spopadate. Je drugače vstavljanje tampona neboleče? Potem si lahko oddahnete. Povešenje medeničnih organov in benigni tumorji lahko povzročijo bolečine pri uporabi tampona in skodelice. 

  • Neboleči spolni odnosi - Nekaj bolečine lahko občutite, če vam določen položaj ne ustreza ali dlje časa niste imeli spolnih odnosov, v splošnem pa mora biti spolni odnos prijeten in neboleč. Vaginizem, okužbe in težave z materničnim vratom pri nekaterih ženskah povzročajo hude bolečine med spolnim odnosom.