Agrumi jedem dodajo odličen okus in aromo, imajo pa tudi številne koristne učinke.
Številni kuharski mojstri cenijo okus agrumov zaradi njihovega okusa, v vsakodnevni prehrani pa so cenjeni prav zaradi svoje raznovrstnosti vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin.
Vse te hranilne snovi so nujno potrebne za normalno rast in razvoj telesa ter splošno dobro počutje.
Zdravstveni strokovnjaki pa v agrumih odkrivajo snovi, ki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za številne kronične bolezni. Prehranske smernice in priporočila zato močno priporočajo uživanje agrumov in izdelkov iz njih, da lahko telo kar najbolj izkoristi koristne učinke teh živil.
Ali tudi vi agrume povezujete (le) z vitaminom C?
Imate prav. Le nikar ne prezrite koristnih učinkov številnih drugih hranilnih snovi, ki jih vsebujejo agrumi:
- na primer vlaknine, ki so ključne za dobro delovanje črevesja in zdravo presnovo,
- kalij,
- kalcij,
- številne vitamine B, tiamin, niacin in B6,
- fosfor,
- magnezij (več o pomanjkanju magnezija si preberite TUKAJ),
- baker,
- riboflavin in
- pantotensko kislino.
Poleg tega ne vsebujejo maščob, natrija in kot rastlinsko živilo ne vsebujejo niti holesterola.
Napisala: Nataša Purkat, foto: Shutterstock
Preberite tudi: Agrumi - za zdrav začetek dneva