Psihologija prehranjevanja: Si, kar (in kakor) ješ!

28. 8. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Psihologija prehranjevanja: Si, kar (in kakor) ješ! (foto: shutterstock)
shutterstock

Ali najboljše prihranite za konec ali je to prva stvar, ki izgine z vašega krožnika? Preberite, kaj o vas razkriva vaše vedenje pri jedi

Gotovo se je zgodilo tudi vam: z družbo sedite v piceriji in uživate v jedi. Toda medtem ko vi morda svojo pico še vedno režete na enako velike koščke, je nekdo drug že pomlaskal skoraj vso svojo pico. Naključje? Ameriški psihologi menijo, da ne. Ljudi so razdelili na različne tipe in raziskali, kaj o nas razkriva vedenje ob hrani. Dober tek!

Nejeverni Tomaži

Kako jedo?

Jed je komajda na mizi, pa jo že solijo – še preden jo sploh poskusijo!

Kakšni so?

Ljudem, ki to počnejo, primanjkuje zaupanja. To ne velja le za kuharske sposobnosti drugih, temveč se tak tip ljudi tudi v običajnem življenju drži mota: zaupanje je dobro, toda moj nadzor je še boljši! Taki ljudje radi prevzemajo odgovornost. Če morajo organizirati družinsko srečanje ali zabavo, se počutijo v svojem elementu. So družinski ljudje, ki se najbolje počutijo v zaupnem krogu ljudi.

Operaterji

Kako jedo?

Zelo sistematično in premišljeno, kot da izvajajo operacijo na odprtem srcu – vsak premik je dobro načrtovan! Vsi koščki hrane so enako veliki in na vsakega kanejo še nekaj kapljic omake. Žvečijo počasi in ves čas prikimavajo – tako signalizirajo, da jim tekne.

Kakšni so?

Na te ljudi se lahko zanesemo – če nekaj obljubijo, potem bodo obljubo tudi držali. Taki ljudje se raje držijo bolj v ozadju in nočejo biti v središču pozornosti. Prostovoljno ne bi nikoli nastopili na karaokah, vendar to ne pomeni, da niso zabavni, le da znajo uživati v majhnih trenutkih življenja. Zaupane skrivnosti bodo pri njih na varnem. Pri govorjenju ne izgubljajo veliko besed – kar pa povedo, ima rep in glavo.

Sesalci

Kako jedo?

Pravzaprav ne jedo, temveč inhalirajo, in sicer vse, kar se znajde na krožniku. Za kosilo ne potrebujejo več kot 10 minut in na koncu ne ostane niti drobtinica. Krožnik je videti, kot da bi prišel iz pomivalnega stroja!

Kakšni so?

V čim krajšem času želijo opraviti in urediti čim več. Nič govorjenja, samo delo! Če boste take ljudi potrebovali, vam bodo takoj priskočili na pomoč. So pravi prijatelji in za svojo pomoč ne pričakujejo ne nagrade ne protiuslug.

Grabežljivci

Kako jedo?

V nekaj sekundah poskenirajo svoj krožnik in si najboljše kose takoj nataknejo na vilice. Preostanek jih ne zanima. Si pa radi ogledajo tudi krožnik svojega soseda, če bi morda bilo tam kaj za 'ukrasti'. Največkrat s stavkom: "Samo malo bi poskusil/a!" Zelo redko izpraznijo svoj krožnik.

Kakšni so?

Ti ljudje si enako kot na krožniku, želijo tudi vse v življenju. In sicer najbolje kar takoj in najraje samo zase! Niso zlobni, vendar mislijo predvsem nase. So pa zelo zabavni in imajo veliko humorja. Pomembno jim je, da so popolnoma pri stvari. Ne pristajajo na gnile kompromise. Za njih velja – vse ali nič!

Zbiralci

Kako jedo?

So nasprotniki grabežljivcev. Namesto da bi si takoj priskrbeli najboljše, se obotavljajo in si izbirajo najbolj priljubljene koščke na krožniku. Če so na mizi beluši, najprej pojedo spodnje dele in si aromatične glavice prihranijo za na konec.

Kakšni so?

Ti ljudje so uživači in znajo popolnoma izkoristiti vsak trenutek. So spontani, samozavestni in pogumni – konec koncev tvegajo, da jim bo kdo s krožnika ukradel zbrane poslastice!

Sladko ali slano?

Ameriški psiholog dr. Alan Hirsch je za študijo primerjal kulinarične naklonjenosti 18.000 ljudi z njihovimi karakternimi lastnostmi. Rezultat je osupljiv.

Pekoče

Ljubitelji čilija imajo radi tveganje in so vedno v iskanju adrenalina. Istočasno so perfekcionisti in sovražijo nered!

Slano

Imate radi čips in preste? Potem ste verjetno ekstrovertirani in zlahka se vas navduši za različno. Dolgočasje je za vas kot strup. V službi in v partnerstvu iščete izzive.

Sladko

Ljubitelji sladkega uživajo v življenju, radi poskusijo tudi kaj nenavadnega in jih le redko mučijo dvomi o sebi.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"